Kesämekko sopii joka varteen

Suomalaisnaiset pukeutuvat tänä kesänä enenevissä määrin mekkoon. Mekossa kaikki näyttävät hyvältä, sillä mekko sopii kaikille vartaloille, sanoo muotisuunnittelija Sveta Planman.

Kotimaa

YLEn Aamu-tv:ssä vieraillut viipurilaissyntyinen Planman on pistänyt merkille kesän 2010 katukuvan mekkorunsauden. Kesäpukeutumisessa kaikki lienee sallittua, kun haetaan helpotusta helteeseen.

- Hyvin paljon näkee shortseja ja olkatoppeja ja mikä on ihaninta, mekkoja. Se on naisellisuuden huipentuma, sanoo Planman.

Mekko on vartaloystävällinen. Planmanin mukaan naiset pukeutuvat mekkoon koko ajan enemmän. Helteessä yhdistyvät mekon viileys ja tyylikkyys. Helleasun valinnassa muotisuunnittelija neuvoo kiinnittämään huomiota oikeaan materiaaliin.

- Suosittelen viskoosia, sillä viskoosisekoitteet ovat hyvin viileitä. Pellava ja puuvilla ovat hyviä. Silkki myös, mutta on työkäyttöön ehkä hiukan liian hienostunut materiaali, Planman toteaa.

Hellevaatekauppaan ei kuitenkaan kannata lähteä materiaalilistan kanssa, vaan suunnittelija neuvoo helpomman keinon.

- Ota kangas, esimerkiksi mekon helma, nyrkkiin ja purista hetken. Jos nyrkki kuumenee ja tuntuu, että kangas hiostaa, niin todennäköisesti vaate silloin hiostaa.

Muunnellen läpi päivän

Muotisuunnittelijan oma lempilapsi on muunneltavuus, varsinkin kun Suomessa yleensä aamulla on viileää, päivällä taas kuuma ja illalla voi sitten taas sataa.

- Jälleen ne mekot ovat hirmuisen hyviä, koska niihin voi lisätä erilaisia asusteita ja niitä voi myös koristella.

Sveta Planmanin Jolier One –mallisto on esimerkki äärimmäisyyteen viedystä arkivaatteen muunneltavuudesta. Yksi ja sama pala muuttuu suunnittelijan mukaan 56 erilaiseksi vaatteeksi mukaan lukien hame, tunika tai bolero.

Italiassa opiskellut Planman pukeutuu myös itse omiin luomuksiinsa, mutta ei vierasta myöskään t-paitoja ja shortseja.

- Haluan tuoda pukeutumiseen uutta konseptia. Vaate ei ole vain yksi perusvaate, vaan muunneltava kokonaisuus, josta saa mitä vaan. Se on myös luonnonystävällinen, koska silloin siihen ei kyllästy, Sveta Planman toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset