Kaasugrilli on kesän kunkku

Suomalainen grillaaja arvostaa helppoutta ja nopeutta. Siksi yhä useammassa kodissa käytetään kaasugrilliä ja niiden myynti onkin kasvanut vuosi vuodelta. Grillin hankinnassa on kuitenkin syytä olla tarkkana, sillä merkkejä ja malleja eri ominaisuuksineen löytyy laidasta laitaan.

grillit
grilli
YLE / Mikko Tuomikoski

Hyvin varustetulla puutarhaosastolla saattaa olla jopa kymmeniä erilaisia grillejä. Kuluttajan on syytä olla tarkkana, jottei sortuisi turhiin houkutuksiin grilliä valitessaan.

- Grillin valinnassa täytyisi lähteä siitä, millaiseen tarpeeseen se tulee, eli kuinka usein grillataan ja kuinka paljon grillataan kerralla. Monesti kuulee siitä, kuinka lähdetään varustelukilpaan, eli halutaan isompi ja hienompi, kuin naapurilla, kertoo Riika Isokuortti Lahden Kodin Terrasta.

Grilleistä on pyritty tekemään entistä näyttävämpiä ja isompia ja asiantuntijan mukaan grilliä pitäisi lähestyä vähän samalla tavalla, kuin autoa autokaupassa.

- Otetaan kiinni, nostetaan ja ravistellaan. Hyvä grilli on tukeva ja painava. Paino kertoo siitä, että osat ovat laadukkaita ja kestäviä – tämä pätee etenkin valurautaisiin osiin. Pintoja voi vapaasti kosketella ja raaputella, sillä niinhän tehdään grilliä käytettäessäkin.

- Samalla kannattaa katsoa vähän pintaa syvemmälle ja vilkaista vaikka lämmönjakopeltiä. Emalipinta on helppo puhdistaa ja kertoo samalla siitä, että laitteen viimeistelyyn on kiinnitetty huomiota, muistuttaa Isokuortti.

Älä unohda puhdistusta

Grillin puhdistus jokaisen grillauskerran jälkeen on tärkeää. Jos grillaa rasvaista lihaa tai kalaa, ovat grillin parillat ja sisäpinnat heti rasvan peitossa ja uusikin grilli saattaa haista epämiellyttävälle. Grillin puhdistukseen löytyy omat välineet, joihin kannattaa satsata

- Monesti näkee, että ostetaan hieno grilli, mutta ei puhdistusvälineitä. Vanhalla teräsharjalla ja auton lumiraapalla ei saa aikaiseksi kuin vahinkoa. Tärkein puhdistusväline on kunnon harja, joka ei edes maksa paljon. Kannattaa valita oikea grilliharja, jossa on riittävän pitkät messinkiharjakset.

Hinkkaaminen ja hankaaminen saattavat tuntua työläiltä toimilta, mutta grillin puhdistuksessa ei ole paljon vaihtoehtoja.

- Parilan voi toki myös pestä, mutta valurautaosia pestessä ei saa käyttää pesuaineita, vain kuumaa vettä. Mikäli haluaa puhdistaa grillin kannen sisäpuolelta, voi kokeilla myös astianpesuainetta. Puuosien puhdistuksessa kannattaa myös olla tarkkana, sillä esimerkiksi pehmeätä puuta ei kannata hangata metalliharjalla, opastaa Isokuortti.

Kaasuletku on grillin Akilleen kantapää

Kaasulaitteisiin perehtymättömän on syytä muistaa tarkistaa kaasuletkun kunto säännöllisesti. Tämä on helppo toimenpide, sillä letkuihin on merkitty viimeinen käyttövuosi.

- Letkun käyttöikä on viisi vuotta ja niihin on merkitty valmistusvuosi, josta on helppo selvittää, milloin letku pitää vaihtaa. Grillin sisuskaluista kannattaa aina grillauskauden alussa tarkistaa polttimet. Niissä on pieniä reikiä, jotka saattavat mennä tukkoon, kun marinadia valuu grillin sisälle, mutta nekin on helppo puhdistaa.

Kaasuvuodon lisäksi tulipalon vaara piilee grillin rasvapellissä – puhdistus auttaa tässäkin asiassa.

- Grillin pohjalla oleva rasvapelti kannattaisi myös aika ajoin ottaa irti ja puhdistaa. Suosittelen asiakkaille rasvapellin päällystämistä foliolla, joka on helppo vaihtaa tarpeen tullen. Jossain vaiheessa sanottiin, että rasvapellille voi laittaa hiekkaa sitomaan rasva, mutta se voi olla vaarallista, sillä hiekkaan imeytynyt rasva saattaa syttyä ja silloin on grilli ja kokko samassa paketissa, varoittaa Isokuortti.

Lähteet: YLE Lahti / Mikko Tuomikoski