1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Renko

Rengon kukkamissikisan voitti ...

Kukkamissikisa on Rautavuoren vuotuisen niittytapahtuman yleisösuosikki. Rautavuori Hämeenlinnassa on Rengon komein niittymaisema. Matalakasvuisella osin kuivalla niityllä loistavat perinteiset niittykukat, korkealta laelta avautuu maalaismaisema. Mutta ei avautuisi ilman hoitoa.

Päivänkakkara pärjäsi hyvin kukkamissikisoissa. Päivänkakkara valittiin kilpailussa toiseksi kauneimmaksi ketokukaksi. Kuva: YLE / Markku Karvonen

Kukkamissikisan voittajaksi valittiin tänä vuonna kissankello. Toiseksi ylsi päivänkakkara ja kolmannelle sijalle äänestettiin ketokaunokki.

Kukkamissikisojen ajatuksen keksi Renko-viikon perinteisen niittytapahtuman lisähoukuttimeksi Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin sihteeri Karri Jutila. Tarkoitus kiinnittää huomiota niittykukkien kauneuteen ja uhanalaisiin elinpiireihin sopii myös Renko-viikon monivuotiseen luonnonkukkateemaan.

Missikisojen kukat poimi Rautavuoren niityltä Heli ja Karri Jutilan tytär Soma. Hän valitsi kymmenen kukkaa, jotka ovat niityllä tavallisia lajeja, niin että mukana olisi eri värejä. Heli Jutila sitten varmisti lajimääritykset.

Mukana tämän vuoden kilpailussa olivat suomalaisten perinteiset suosikit kissankello ja päivänkakkara, näyttävät violetinsävyiset ketokaunokki ja ruusuruoho, tuoksuva valkoinen siankärsämö, loppukesän kukkija syysmaitiainen, monille outo ketokasvi ahopukinjuuri, keltaisena kukkiva särmäkuisma sekä tutut hiirenvirna ja puna-apila. Niittytapahtuman retkeläiset löysivät Rautavuoren niityltä myös aivan valkoisia puna-apiloita.

Rautavuori on arvokas perinnemaisema

Rautavuori on Rengon suurin yhtenäinen niittyalue ja paikallisesti arvokas biotooppi sekä perinnemaisema. Rautavuori on mukana myös Luonnonsuojeluliiton ja VR:n maisemanhoito-ohjelmassa, kertoo Karri Jutila.

Pitkänomainen, etelän ja auringon suuntaan avautuva niitty on yläosaltaan kuivaa, alaosaltaan rehevämpää niittyä. Valtalajeja ovat muun muassa nurmirölli, päivänkakkara, suolaheinät ja voikukka.

Renkolainen luontoharrastaja Timo Ylitalo löysi loppuaan kohti painuvan kesän niityltä muun muassa kiitäjien toukkia. Hän ei niinkään halua korostaa erikoisuuksia ja harvinaisuuksia, vaan tavallisen kukkivan niityn lajien kauneutta.

Kukat puolestaan houkuttavat paikalle hyönteisiä. Kasvi- ja hyönteisharrastus kulkevat käsi kädessä, koska tietty hyönteinen pitää ravintokasvinaan tiettyä kasvia. Timo Ylitalolle matarakiitäjän toukan löytäminen kertoo, että matara voi niityllä hyvin.

Hän näyttää avoimen niityn ja vieressä kasvavan lepikon rajaa. Ilman hoitotoimia niitty kasvaisi nopeasti umpeen. Korkeat heinät tukahduttaisivat ensin niittykukat, sen jälkeen lepikko peittäisi alleen kaiken.

Hoitava joukko ei ole suuri. Alkukesästä kone niittää Rautavuoren rinteen, loppukesällä Renko-viikolla paikalle saapuvat viikatteet. Vapaaehtoiset kaatavat korkeaa heinää ja muun muassa puna-apilaa, joka typen sitomiskyvyllään lisää niityn ravinnepitoisuutta. Typpi heikentää niiden niittykukkien kilpailukykyä, jotka tulevat köyhemmässä maassa toimeen kuin heinät ja muut voimakaskasvuiset kilpakumppanit.