Synkät hukkumistapaukset puhuttavat Kuopiossa

Edellinen viikonloppu oli aurinkoinen ja helteinen, mutta hukkumistapauksia perjantain ja sunnuntain välisenä aikana oli ainakin kymmenen. Valitettavasti hukkuneiden joukossa oli pieniä lapsiakin. Aihe puhutti Kuopion matkustajasataman leikkipuistossa.

uinti
Järvipelastajien vene Kallavedellä.
YLE / Mika Moksu

Tyypillisesti suomalainen, joka hukkuu, on keski-ikäinen mies ja valitettavan usein alkoholilla on osuutta asiaan.

- Muutaman siiderin jälkeen meistä tulee supermiehiä ja -naisia. Uintimatka vastarannalle ei tunnu huonolta ajatukselta siinä mielentilassa, pohtii Leni Riikonen.

Pienten lasten hukkumiskuolemat puhuttivat Kuopion satamatorilla. Ulkomailla asuvan silmin kulttuureilla on turvallisuuseroja.

- Me asumme Belgiassa, siellä lapsia ei voi päästää minnekään yksin. Minusta tuntuu, että täällä lapsia pidetään itsenäisinä vaikka he olisivat 3-vuotiaita, sanoo Riikonen.

- Järkyttävää, että tällaista pääsee tapahtumaan. Onko uimavalvonnassa jotain vikaa, en tiedä. Hyvä uimataito on kaiken A ja O ennen kuin rannalle lähdetään, miettii Terhi Asikainen.

Vastuuta siirretään uimavalvojilta vanhemmille

Satamatorilla ajatus uimavalvonnan lisäämisestä saa kannatusta, mutta vanhempien vastuuta peräänkuulutetaan.

- Vesi on suomalaisille tuttu elementti, mutta niin on metsäkin. Eihän kukaan meistä päästä lapsiaan yksin metsään leikkimään. Siellä on mukavaa ja turvallista olla, mutta se on petollinen kuten järvikin, toteaa Leni Riikonen.

Kuopion Järvipelastajien puheenjohtaja Tuomo Tuppurainen antaa vastuuta vanhemmille lasten uimavalvonnasta, sillä tänä kesänä lasten hukkumistapauksia on ollut surullisen paljon.

- Aikuisten valvonnan on täytynyt pettää. Vilkkaalla uimarannalla nopealiikkeiset lapset häviävät äkkiä, Tuppurainen sanoo.

Yli kolmannes suomalaisista uimataidottomia

Vuonna 2006 tehdyn tutkimuksen mukaan 52 - 64-vuotiaista uida osaa vain puolet. Kuudesluokkalaisista uimataitoisia on noin 80 prosenttia. Uimataitoiseksi katsotaan henkilö, joka veteen pudottuaan pääsee pinnalle ja pystyy uimaan 200 metriä.

- Sellainen uimataito on aivan riittävä. Minun tietooni ei ole tullut sellaisia onnettomuustapauksia tänä kesänä, joissa olisi tarvinnut uida pitkää matkaa pelastuakseen, kertoo Tuomo Tuppurainen.

Uimavalvojien vastuu on suuri, mutta Tuppuraisen mukaan on täysin mahdotonta, että valvoja voisi katsoa kaikkien uimarannalla olevien perään kokoajan. Kuopion Järvipelastajien puheenjohtajan mukaan uimavalvojia ei kuitenkaan tarvita lisää.

- Olemme toitottaneet suomalaisille jo vuosikymmeniä pelastusliiveistä. Niiden avulla tänäkin vuonna veneilijöitä olisi pelastunut, sanoo Tuppurainen.

Kuopion Järvipelastajilla on ollut helteistä kesästä huolimatta pelastustehtäviä saman verran kuin aikaisempina vuosina.

Lähteet: YLE Savo / Anu Rummukainen