EU näpäytti Romaniaa korruptiosta

Euroopan unioni moittii Romaniaa, koska maa on jäänyt jälkeen tavoitteista korruption kitkemiseksi. Sen sijaan Bulgaria sai kehuja edistyksestään korruptionvastaisessa taistelussa.

EU:n komissio julkaisi tiistaina vuotuisen raporttinsa asiasta. Raportin mukaan Romanian viranomaisilta puuttuu tahtoa ajaa uudistuksia eteenpäin.

Bulgaria puolestaan on raportin mukaan edistynyt korruptionvastaisessa taistelussa. Parannettavaa on kuitenkin yhä tuomioistuinten toiminnassa ja rahanpesun sekä rajoilla ja paikallishallinnossa tapahtuvan lahjonnan torjunnassa.

Maat ovat olleen EU:n erityisessä tarkkailussa sen jälkeen, kun ne liittyivät jäseniksi vuonna 2007.

Romanian presidentti Traian Basescu myöntää, että puutteita on. Hänen mielestään raportti menee kuitenkin liian pitkälle väittäessään, että Romania ei täytä EU:n asettamia velvoitteita.

Komissio oli erityisen harmissaan Romanian uudesta laista, joka tekee poliitikkojen varallisuutta tarkkailevan lahjonnanvastaisen elimen käytännössä toimintakyvyttömäksi. Presidentti Basescu lupaa kutsua Romanian parlamentin lomalta ylimääräiseen kokoontumiseen, jossa laki muotoillaan uudelleen.