1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Veikko Vennamo

"Ei poliitikolla ole varaa vetää mutkia suoriksi"

Politiikan kielikuvia ja mielikuvia ratkottiin tiistai-iltana mielenkiintoisessa SuomiAreena -keskustelussa. Ravintola Kirjakauppaan oli sulloutunut arviolta pari sataa kuulijaa. Hyväntuulinen keskustelu kirvoitti yleisöstä lukuisia nauruja.

Kuva: YLE / Mari Itkonen

Politiikan kielikuvia ja mielikuvia -väittelytilaisuuden vetäjä kirjailija Jussi Lähde aloitti tilaisuuden tehtävällä, jolla haastettiin väittelijöitä lyhyeen ja ytimekkääseen ilmaisuun. Kanervan, Kalliksen ja Apusen tuli kirjoittaa 160 merkin mittainen tekstiviesti, joka määrittelee Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen aseman.

Bjarne Kallis sai yleisön purskahtamaan nauruun lukiessaan ylipitkää ja selittelevää tekstiviestiään. Yleisö hörähteli myös väittelijöiden kiusoitellessa tehtävänannosta Ilkka Kanervaa.

- Ike, sun legenda murenee, jos sulla kestää tämän tekstarin kirjoittaminen pitkään, Matti Apunen veisteli.

Yhden koon sukkahousut -journalismia

Keskustelussa poliitikkoja pistettiin tiukoille siitä, etteivät nämä uskalla vetää mielipiteissään mutkia suoriksi.

- En vain yksinkertaisesti uskalla. Toimittajilla on varaa vetää mutkia suoriksi, ei meillä kansanedustajilla. Mulla jäisi siitä sellainen olo, että jotain olennaista jäisi sanomatta, Kallis selitteli.

- Mutkien suoraksi vetämisellä voi päästä kansanedustajaksi, mutta jos kansanedustaja laukoo provokatiivisiä, mutkat suoriksi vetäviä mielipiteitä, hän joutuu vaikeuksiin, Ilkka Kanerva jatkoi.

Aamulehden päätoimittaja Matti Apunen sälytti myös journalistien harteille vastuuta siitä, ettei kansa ole kiinnostunut politiikasta.

- Meitä vaivaa merkillinen huumorintajuttomuus. Suomalainen journalismi pyrkii tuottamaan sellaisia juttuja, jotka sopii kaikille. Me tehdään sellaisia journalistisia yhden koon sukkahousuja, Apunen sivalsi.

Onko Vennamon voittanutta?

Suosituimpia poliittisia kielikuvia valitessaan kansanedustajat kääntyivät Veikko Vennamon puoleen.

- Se minkä varmasti kaikki muistaa on Vennamon käyttämä termi seteliselkäiset. Se vaan osu ja upposi se ilmaisu, Kanerva muistelee.

- Muistan olleeni 70-luvulla kuuntelemassa Vennamon puhetta. Silloin oli kuorma-autoilijat ahtaalla ja Vennamo lanseerasi sanonnan: Vekseli kiertää nopeammin kuin akseli, Kallis jatkoi.

Nykypoliitikoista Kanerva listasi parhaimmiksi puhujiksi muun muassa Esko-Juhani Tennilän. Kallis ihailee Mauri Pekkarisen ja Paavo Lipposen sanallista ilmaisua.