Rajoja murtava pitsinnypläys ei ole käsityötä vaan nykytaidetta

Taiteilija Marko Suomi tunnetaan pitsinnyplääjänä, joka perinteistä tekniikkaa käyttämällä luo uutta – pitsipeniksiä. Materiaali, toteutustapa ja aihe muodostavat kokonaisuuden, joka liikuttaa rajoja ja yhdistää erilaisia maailmoja. Perinnekäsityö taipuu nykytaiteeksi.

kulttuuri
Marko Suomen tekemä pitsipenis.
Marko Suomen tekemiä pitsipeniksiä on esillä Rauman pitsiviikolla.Rauman taidemuseo

Pitsipenikset ovat närkästyttäneetkin perinteisiä pitsinnyplääjiä, mutta penisten nyplääminen pitsistä, Internetin deittisivustojen kuvaamaailman innoituksesta, vastaa erinomaisesti ajatukseen nykytaiteen olemuksesta ja roolista. On syntynyt uutta, joka on synnyttänyt keskustelua.

Marko Suomi on itse sanonut pitsinnypläyksen olevan käsityön kuninkuuslaji. Omia töitään hän ei kuitenkaan halua liittää perinnekäsitöiden kategoriaan, vaan sanoo niiden olevan taidetta. Aiheen ja materiaalin ristiriita tuo töihin ulottuvuuden, joka muuttaa ihailtavankin taidokkuuden taiteeksi.

Heinäkuun viimeisellä viikolla käynnistyvällä Rauman pitsiviikolla esillä oleva Suomen näyttely on kuitenkin nimeltään Käsitöitä. Otsikko saa kaksoismerkityksensä nypläysten aiheesta.

Se, että työt ovat syntyneet seuranhakusivustojen innoittamina miesten hakiessa itselleen kumppania julkaisemalla verkossa kuvia peniksistä(än), laajentaa entisestään kenttää, jolla teokset vaikuttavat. Se myös lisää kysymysten määrää, joita teokset herättävät.

Riittäähän jo alkuasetelma, materiaalin ja tekniikan suhde aiheeseen sekä nypläykseen kytkeytyvät perinteiset sukupuoliroolikuvat, havahduttamaan teosten äärelle pysähtyvät katsojat.

Rauman 40. pitsiviikolla on jälleen tarjolla käsittämättömän taidokkaita pitsitöitä. Taidokkuudesta astutaan nykytaiteen suuntaan myös tämänvuotisen nypläyskilpailun aiheella: pitsigraffiti lienee kiinnostava katsomiskokemus ja on omiaan synnyttämään keskustelua vähintään estetiikasta, omaehtoisen elinympäristön muokkaamisen kulttuurista ja maltista suhteessa haluun tuoda sanomansa julki.

Lähteet: YLE Uutiset / Annamari Iranto