Hyppää sisältöön

Opiskelijan on entistä vaikeampi löytää asunto

Opiskelijoiden asuntotilanne on tänä kesänä vielä tavallistakin vaikeampi. Vuokra-asuntojen kova kysyntä alkoi poikkeuksellisesti jo touko-kesäkuussa. Erityisen hankalassa asemassa ovat ne, joiden opiskelupaikka varmistuu vasta näihin aikoihin, sekä pääkaupunkiseudulle muualta Suomesta muuttavat opiskelijat.

Kuva: Yle

- Tänä vuonna vuokra-asuntojen kysyntä on ollut kovinta kymmeneen vuoteen, sanoo asuntoja välittävän Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Metsola epäilee syyksi ainakin sitä, että moni asunnon ostamista suunnitellut epäröi ja muuttaa mieluummin vuokralle. Tällöin vuokra-asuntoja jää opiskelijoille vähemmän.

Pääkaupunkiseutu on opiskelijan asunnonsaantivaikeuksien suhteen oma lukunsa. Lähelle pääsee lähinnä Tampere.

- Toki muillakin yliopistopaikkakunnilla on vuokra-asunnoista pulaa. Se ilmenee kuitenkin niin, että asuntoa ei meinaa löytyä juuri siltä alueelta, jonne haluaisi muuttaa. Pääkaupunkiseudulla asuntoa ei usein meinaa löytyä mistään.

Näyttöihin pitäisi päästä paikalle

Ongelma on kuitenkin valtakunnallinen, sillä opiskelupaikat keskittyvät kasvukeskuksiin. Pienemmältä paikkakunnalta opiskelemaan muuttavalle voi olla järkytys, jos asuntoa ei löydy, vaikka rahaa reilumpaan vuokraan olisikin.

- Asuntonäytöillä pitäisi käytännössä olla itse paikalla. Joten jos tulee kauempaa, on lähes pakko ottaa se, mitä sattuu saamaan, Metsola kuvailee.

Opiskelija-asuntosäätiöissä asunnot varataankin etupäässä kauempaa muuttaville. Helsingin ja Tampereen opiskelija-asuntosäätiöistä kerrotaan, että tämä kesä ei ole poikkeuksellisen vaikea, mutta opiskelijasoluja ei ole riittänyt kaikille aiempinakaan vuosina.

Ja jos opiskelupaikka varmistuu vasta nyt, asuntohakemus joutuu jo erittäin pitkän jonon jatkoksi. Vapailla markkinoilla tilanne on vielä kehnompi.

- Jos opiskelupaikka varmistuu vaikkapa tällä viikolla eikä asuntoa ole vielä katseltu, vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen osalta ollaan aika lailla myöhässä, Vuokraturvan Metsola sanoo.

Kesällä vuokranantajan markkinat

Juuri nyt vuokranantaja voikin helposti korottaa vuokraa ja saada silti asunnon vuokrattua. Ja jos opiskelija ottaa nyt paremman puutteessa asunnon, hän ei välttämättä pääse siitä irti, kun sopivampia olisi vapaana jo loka-marraskuussa.

Timo Metsolan mielestä opintoja pitäisi siirtää alkamaan entistä enemmän vuodenvaihteessa. Vuokranantajakin hyötyisi, kun kysyntää olisi tasaisemmin ympäri vuoden.

- Elämäntilanteet ovat nykyään vaihtelevia. Kesällä armeijaan menevistä suuri osa pääsee vuodenvaihteessa pois. Moni myös kirjoittaa syksyllä ylioppilaaksi. Heille kevätlukukauden alussa aloittaminen olisi kiinnostava vaihtoehto, ja myös asuntojen saaminen olisi huomattavasti helpompaa.

Opetusministeri Henna Virkkusen (kok.) mukaan keväällä aloittamisen tiellä on nykyinen opiskelijavalinta, sillä pääsykokeiden järjestäminen kahdesti vuodessa olisi liian raskasta. Mutta jos Virkkusen ajama pääsykokeiden vähentäminen toteutuu ja opiskelijat valitaan todistusten perusteella, myös kevätlukukaudella aloittaminen voi lisääntyä.

- Kun meillä on tarkoitus, että korkeakoulujen opiskelijavalintaa ryhdytään muutenkin uudistamaan, niin tämä on ilman muuta yksi asia, joka on siinä jatkotyössä esillä, Virkkunen sanoo.