1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA määrää Pohjois-Korealle uusia pakotteita

Etelä-Koreassa vieraileva Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton sanoo maansa määrävän uusia pakotteita Pohjois-Korealle eteläkorealaisen laivastoaluksen upottamisen vuoksi. Tiedotustilaisuudessa puhuneen Clinton mukaan tarkoituksena on estää muun muassa Pohjois-Korean ydinasevarustelu sekä vähentää uusia provokaatioita.

Ulkomaat
Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clinton ja puolustusministeri Robert Gates kiikaroivat Koreoiden väliselle rajalle.
Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clinton ja puolustusministeri Robert Gates kiikaroivat Koreoiden väliselle rajalle heidän vieraillessaan demilitarisoidulla vyöhykkeellä 21. heinäkuuta.Reuters-TV

Yhdysvallat pyrkii muun muassa estämään Pohjois-Koreaa ostamasta ja myymästä aseita. Lisäksi Yhdysvallat jäädyttää pohjoiskorealaisten varoja.

- Pakotteet on suunnattu erityisesti Pohjois-Korean johtajia vastaan, Clinton sanoo.

Hänen mukaansa Yhdysvallat olisi kuitenkin valmis aloittamaan uudelleen kuuden vallan neuvottelut Pohjois-Korean ydinohjelmasta, mikäli maa osoittaisi niihin valmiutta. Myönteisiä merkkejä ei kuitenkaan ole vielä havaittu, Clinton huomauttaa.

Hän kertoi uusista pakotteista tavattuaan Etelä-Korean johtajia maan pääkaupungissa Soulissa.

Yhdysvaltain edustajat vierailivat Koreoiden rajalla

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton ja puolustusministeri Robert Gates ovat tehneet harvinaisen vierailun Koreoita jakavalla vyöhykkeelle. Clinton korosti maansa pysyvän Etelä-Korean rinnalla, kunnes Pohjois-Korea muuttaa politiikkaansa.

Puolustusministeri Gates ilmoitti aiemmin, että Yhdysvallat ja Etelä-Korea aloittavat viikonvaihteessa laivastoharjoitukset. Pohjois-Korea on tuominnut sotaharjoitukset ja syyttänyt Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa hyökkäyksen valmistelusta. Myös Kiina on arvostellut laivostoharjoituksen järjestämistä.

Koreoiden väliset suhteet ajautuivat aallonpohjaan keväällä, kun Etelä-Korea syytti pohjoista naapuriaan laivastonsa aluksen upottamisesta. Välikohtauksen seurauksena Etelä-Korea on katkaissut lähes kaikki suhteensa eristyneeseen Pohjois-Koreaan.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi