1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksiniekat mönkivät mertoihin

Ravustuskausi on käynnistynyt tänään puolilta päivin. Keski-Suomen rapusaaliiksi ennustetaan 300 000 - 400 000 rapua. Saaliin arvo on miljoonasta kahteen miljoonaa euroa. Ravustuskausi jatkuu lokakuun loppuun.

ravustus
YLE

Ravustus on harrastuksena voimissaan, joskin se on viime vuosina muuttanut muotoaan. Esimerkiksi mökkiläisten ravustusinto keskittyy omien rapujuhlien järjestämiseen eikä niinkään myyntiin. Ravintoloilla taas on sopimuksia viljelijöiden kanssa.

Mertakauppaa tehdään joka vuosi ja kaupan odotetaan vilkastuvan, kun ravustuskausi on saatu alkuun. Halvimmillaan merta maksaa muutaman euron, mutta malleja on myynnissä monenlaisia, kertoo Pentti Raatikainen äänekoskelaisesta Penan Apajasta.

- Kysyntää merroille on, mutta se vaihtelee tietysti rapukantojen vaihtelun mukaan. Merrat ovat myös aika pitkäikäisiä, ei niitä tarvitse olla joka vuosi uusimassa. Jos niitä hyvin säilytetään, ne pysyvät isältä pojalle.

Keski-Suomessa pyydetään pelkästään jokirapuja, kun muualla Suomessa täplärapu on pääasiallinen saalis. Maakunnan rapusaaliin arvo on miljoonasta kahteen miljoonaan euroa. Ravuilla ei ole Suomessa lakisääteistä alamittaa, mutta Keski-Suomessa Saarijärven, Suonteen ja Keuruun kalastusalueet ovat määritelleet rapujen alamitaksi 10 senttimetriä.

Ravustus on alkanut koko maassa suurin toivein. Kaudesta odotetaan erittäin hyvää.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi