Astronautti Timothy Kopra toteutti lapsuuden haaveensa

NASAn suomalaissukuinen astronautti tiesi kuusivuotiaana, että hänestä tulee isona astronautti. Keskiviikkona Timothy Kopra pitää avaruuslennostaan yleisöluennon tiedekeskus Heurekassa.

avaruusliikenne
Timothy Kopra.
Timothy Kopra Endeavour-sukkulan kyydissä avaruudessa.Nasa

Kopra on ilahtunut suomalaisten kiinnostuksesta häntä kohtaan. Suomalaiset adoptoivat Kopran ”sisunautikseen” vuosi sitten, kun hän oli mukana ensimmäisellä avaruuslennollaan kansainvälisellä avaruusasemalla. Timothy Kopralla on suomalaiset sukujuuret, sillä hänen isoisänsä on suomalainen. Kopran suku on kotoisin Karjalan Valkjärveltä, josta Timothy Kopran isoisä Antti lähti vuonna 1910 Amerikkaan.

Timothyn isä Lennart Kopra puhui vielä sujuvasti suomea, mutta hänen poikansa ei puhu suomea. Kopra on elänyt koko elämänsä Yhdysvalloissa, mutta suomalaisuus on ollut aina osa hänen arkeaan.

- Osallistuin lapsena suomalais-yhdysvaltalaisille piknikeille ja meillä oli paljon suomalaisia tuttuja. Suomessa vierailuni aikana olen huomannut yhä enemmän suomalaisuuden merkkejä itsessäni ja isässäni, kertoo Kopra.

Avaruuslennolleen Kopra halusi ottaa jotain suomalaista mukaan. Hänellä oli mukanaan Kalevala-mitali, jonka hän luovuttaa torstaina presidentti Tarja Haloselle.

Ensimmäiset avaruuslennot saivat innostumaan

Timothy Kopra oli kuusivuotias, kun hän päätti, että hänestä tulee isona astronautti. Aika oli jännittävää nuorelle pojalle, sillä tuolloin toteutettiin ensimmäiset avaruuslennot.

- Tuohon aikaan pojat halusivat tulla isoina palomiehiksi, poliiseiksi ja astronauteiksi. Olin onnekas, sillä pystyin toteuttamaan lapsuuden haaveeni.

Kopran elämän ensimmäinen avaruuslento toteutui lähes tasan vuosi sitten.

- Kun soitin avaruudesta neljän päivän jälkeen vaimolleni, totesin, että ensimmäiset päivät avaruudessa korvasivat täysin lentoa edeltäneen neljän vuoden kovan työn.

Näkymä avaruudesta maahan epätodellinen

Vaikka astronautit tunsivat kansainvälisellä avaruusaluksella vallitsevat olosuhteet, avaruudessa oleminen tuntui ihmeelliseltä.

- Kun katsoin ulos ikkunasta, näin maapallon ja mustan avaruuden. Se tuntuu lähes surrealistiselta.

Timothy Kopra palaa kansainväliselle avaruusasemalle syyskuussa. Näillä näkymin lento on hänen viimeisensä.

- Olen innokas pääsemään takaisin asemalle katsomaan tuttuja paikkoja. Tulevaisuudesta en vielä tiedä, mutta olen kiitollinen kahdesta avaruuslennostani.

NASA on suunnitellut lopettavansa avaruuslennot lähitulevaisuudessa. NASA on päättänyt vain muutaman avaruuslennon toteuttamisesta lähitulevaisuudessa.

Timothy Kopra pitää keskiviikkona maksuttoman yleisöluennon tiedekeskus Heurekassa kello 15.00 elokuussa 2009 tekemästään ensimmäisestä avaruuslennostaan ja – kävelystään.

Lähteet: YLE Helsinki