Lappeenrantalaismeloja valloittaa Jäämeren

Lappeenrantalainen Pertti Närhi suuntaa pian kajakilla kohti Jäämerta. Teini-ikäisestä melontaa harrastanut Närhi odottaa matkalta kunnon maininkeja ja uusia seikkailuja.

melonta
Pertti Närhi ja asianmukaiset melontavarusteet..
Pertti Närhi ja asianmukaiset melontavarusteet.YLE Etelä-Karjala

Halu löytää uusia ja entistä hienompia kohteita houkutteli Pertti Närhen lähtemään pois Suomen vesiltä.

- Jäämeri kiinnostaa, ja vuorovesi sekä aallokkomainingit tuovat aivan uudenlaisia haasteita. Ja onhan Jäämeren reuna ihan hauska käydä katsomassa, Närhi kertoo.

Kanootti on kuin polkupyörä

Saimaan Ladun melojiin kuuluva Närhi innostui melonnasta jo nuorena.

- Ehkä sitä tuli liikaa luettua inkkarikirjoja ja muita lapsena, sitä kautta luonto ja seikkailu siellä tulivat mielenkiinnon kohteiksi, Närhi kertoo.

Hän aloitti intiaanikanootilla, mutta viimeiset viisi vuotta Närhi on kolunnut Saimaata, Suomenlahtea, Inaria ja lähivesiä kajakilla. Melontaopettajankin toiminut Närhi ei allekirjoita mielikuvaa kiikkeristä, helposti kaatuvista veneistä.

- Kanootti on vähän kuin polkupyörä, siinä menee jonkun aikaa ennen kuin oppii ajamaan. Sitten kun lantio ja vartalo rupee pelaamaan, se käy kuin luonnostaan, hän sanoo.

Myrskyä pakoon

Tuhansien kilometrien melontamatka vaatii huolellista valmistautumista. Närhen kajakkiin mahtuu varusteita saman verran kuin kahteen rinkkaan. Mukaan täytyy varata sopivaa ruokaa, itsekantava teltta ja 3-4 litraa makeaa vettä päivää kohti.

- Ollaan lähdetty varustautumisessa siitä ajatuksesta, että Suomen lokakuun keleihin varustaudutaan, Närhi sanoo.

Jäämeren olosuhteet eroavat kotimaan vesistä, joten vuoroveden vaihtelut ja kalliorannat täytyy huomioida. Merellä myrskykin voi nousta hetkessä.

- Neljäkymmentä kilometriä pitäisi pystyä yhtäjaksoisesti meloa säätä pakoon. Muuten tuollainen kahdenkymmenen kilometrin päivämatka, jossa on kohteena luoto tai saari, Närhi sanoo.

Omien rajojen kokeilua

Närhi kuuluu kahdeksan hengen porukkaan. Yhteisten matkojen ja kokemusten kautta ryhmästä hitsautuu tiivis kaveriporukka, jossa keskinäistä luottamusta täytyy löytyä. Närhi kertoo itsekin lähtevänsä kokeilemaan omia rajojaan.

- Ja jos löytäisi uusia taitoja itsestään ja rohkeutta lähteä ehkä vielä vaativimpiin haaveisiin, Närhi pohtii.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala