1. yle.fi
  2. Uutiset

Ravustuskausi alkoi innokkain mielin

Ravustuskauden alkaessa ensimmäiset rapumerrat laskettiin tosiravustajien toimesta vesiin täsmälleen kello 12. Näin tapahtui myös Ilorannan maatilalla, jossa ainakin isäntäväen hinku järvelle oli ravustuskauden avaavana aamuna jo kova.

ravut
Mikko ja Leena Haavisto näyttävät miten syötti tulee pieneen muovirasiaan ja sujautetaan rapumertaan.
Mikko ja Leena Haavisto näyttävät miten syötti tulee pieneen muovirasiaan ja sujautetaan rapumertaan.YLE / Antti Mälkönen

Iso-Roineen rantamilla, Rukkoilan kylän kalastus- ja samalla ravustusperinteet ovat pitkät. Vielä 1700-luvun lopulla kylä eli kalastuksesta ja rapuja on tiettävästi jo tuolloin kaupiteltu Venäjälle asti. Nykyisin Iso-Roine on Ilorannan maatilan emännän, Leena Haaviston mukaan erinomainen rapujärvi.

- Jokin aika sitten järven rapukanta hävisi muutamaksi kymmeneksi vuodeksi lähes kokonaan, mutta nykyisin Iso-Roine on taas oikein hyvä rapujärvi, Haavisto kertoo.

Alkavasta rapukesästä odotetaan ennakkotietojen mukaan hyvää. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan heti kauden alussa on odotettavissa runsaita saaliita.

Aamulla, jokunen tunti ennen ravustuskauden alkua, tilan isännän Mikko Haaviston mieli teki jo kovasti laskemaan mertojaan.

- Kiltisti kuitenkin odotetaan kahteentoista ja sitten lähdetään vieraiden kanssa laskemaan pyydykset. Valmistelut on tehty jo kuitenkin hyvissä ajoin, joten kaikki on valmiina, täysihoitolaa yhdessä vaimonsa kanssa pitävä Mikko Haavisto kertoo.

Rapu on kokonaisvaltainen juttu

Rapu on Leena Haaviston mukaan paljon muutakin kuin erinomaisen maukasta ruokaa.

- Ensinnäkin, kun itse pyydämme myöhemmin syötävät rapumme, vieraat näkevät ja osallistuvat jo siinä vaiheessa ravun valmistukseen. Valmistuksen jälkeen opetellaan yhdessä myös rapujen syöminen, jotta se onnistuu sellaisiltakin, jotka eivät aikaisemmin ole saksiniekkoja syöneet, Leena Haavisto kertoo.

Ilorannassa ravut nautitaan vaihtelevasti tilanteen mukaan. Oma rievä, voi ja kunnolla tilliä on ravun kanssa hyvä yhdistelmä. Rapuja nautitaan keitettyinä sellaisinaan, mutta mikäli rapuja on joskus vähemmän voi veden muitakin eläviä käyttää ravun kanssa hyvin hyväksi.

- Paikallinen kuha fileinä, rapuliemessä haudutettuna on mielestäni niinikään eriomainen herkku, Leena Haavisto sanoo.

Kyytipoikana rapujuhlissa voidaan Ilorannassakin käyttää kirkkaita snapseja, mutta emäntä Leena Haaviston mukaan ravut sekä sosiaalinen seurustelu ovat kuitenkin se pääasia.

- Lisäksi meillä on muutenkin tapana laulella usein, mutta eteenkin rapujuhlissa omenapuun alla lauletaan niin pystölle, saksillekin kuin mille milloinkin, Leena Haavisto naurahtaa.

Lähteet: YLE Häme / Antti Mälkönen

Lue seuraavaksi