1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Älytaulut syrjäyttävät kouluissa liitutaulut

Niin sanotut älytaulut yleistyvät nopeasti kouluissa. Monikäyttöinen taulu uudistaa opetusta ja ne ovat lisänneet opetuksen vuorovaikutteisuutta. Paluuta liitutauluihin ei ole, sanovat älytauluja pitkään käyttäneet.

Kotimaan uutiset
Opettaja käyttää kosketusnäytöllä toimivaa älytaulua.
Janne Yli-Länttä on käyttänyt pari viikkoa älytaulua matematiikan opetuksessa Kiviniityn lukiossa Kokkolassa.YLE / Kalle Niskala

Modernin liitutaulun tuomat mahdollisuudet opetukseen ovat liki äärettömät. Kosketusnäytöllä toimiva älytaulu tallentaa sinne kirjoitetun, näyttää videoita ja jakaa vaikka muistiinpanot oppilaille nettiin. Tauluihin on ladattu oppisisältöjä, uusia sovelluksia ja ainekohtaisia paketteja tulee jatkuvasti lisää. Hollihaan alakoulun luokanopettaja Pertti Kuosmanen on käyttänyt älytaulua jo neljä vuotta.

- Löydän älytaulusta edelleen uusia ominaisuuksia ja mahdollisuuksia hyödyntää sitä opetuksessa. Parhaiten se toimii pienryhmien opetuksessa. Liitutauluun ei ole enää paluuta, hehkuttaa Kuosmanen.

Kokkolan peruskouluilla on käytössään kymmenisen älytaulua, edellä kävijänä tunnetussa Espoossa niitä on joka toisessa luokassa.

Älytaulujen yleistymistä jarruttaa hinta - noin 5 000 euroa. Kokkolan on hankkinut taulunsa oppimisympäristöjen kehittämishankkeiden avulla, jolloin kaupungin oma osuus kustannuksista on ollut 30 prosenttia. Uusia hankitaan jatkossakin hankerahoituksen kautta, hakemuksia on vireillä paraillaankin.

Lukiot saivat ensimmäiset taulunsa

Kokkolan lukiot saivat huhtikuussa ensimmäiset älytaulunsa, yksi kuhunkin lukioon. Kiviniityssä taulua on käytetty matematiikan opetuksessa. Koulutuksen ja parin viikon käyttökokemuksen jälkeen matemaattisten aineiden lehtori Janne Yli-Länttä on vaikuttunut taulun suomista mahdollisuuksista.

- Kyllä siinä on lähinnä luovuus rajana, mahdollisuuksia on todella paljon. Löytyy valmista materiaalia, toki sitä voi käyttää vain tussitauluna, voi hyödyntää internetiä, voit katsoa videoleikkeitä. Ihan mitä vain. Kaikki sähköisessä muodossa oleva materiaali toimii tässä hienosti, luettelee Yli-Länttä.

Taulun tekninen käyttö ei vaadi paljoa, tietokoneen peruskäytön hallitseva pääsee siihen nopeasti sisään. Kaupungin koulutus koskeekin enemmän sitä, miten taulua voi hyödyntää pedagogisesti opetuksessa ja miten se tukee opetussuunnitelmaa.

Myös oppilaat ovat pitäneet uutuudesta.

- Sillä voi hyvin havainnollistaa kaikenlaisia. Varsinkin nyt kun on ollut geometriaa, siihen voi piirtää eri yhtälön kuvaajia. Tauluun kirjoitetun saa tallennettua, ja materiaalin voi laittaa jakoon nettiin esimerkiksi tunnilta poissa olleille, sanoo ensimmäistä vuottaan lukiota käyvä Roope Lääkkölä.

Opetus, ei tekniikka edellä

Lehtori Janne Yli-Länttä odottaa saavansa pian käyttöön matematiikan opetukseen suunnitellun sovelluksen, jolloin asioiden kuvaaminen helpottuu entisestään. Seuraava tulevaisuuden askel on, että oppilaiden henkilökohtaiset tietokoneet ovat yhteydessä älytauluun.

Kouluissa saakin olla tarkkana, ettei tekniikka vie mennessään.

- Tärkeintä on se, että perusopettaminen ei huku tekniikkaan. Eli pitää muistaa, mitkä ovat tavoitteet. Tavoitteet eivät vaadi tällaista tekniikkaa, mutta tekniikka tukee tavoitteiden saavuttamista. Kun pitää tämän mielessä, ei ongelmia tule, toteaa Yli-Länttä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Ari Vihanta

Lue seuraavaksi