1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. messut

Messuvieraat voivat hiljentyä kappelissa

Kuopion asuntomessualueelle valmistuneessa Lehtoniemen kappelissa messuvieraat voivat tutustua kodin siunaamiseen tai hiljentyä. Kappeliin voi tulla myös juttelemaan papin kanssa.

Kuva: YLE / Heidi Törnroos

Kuopion Luterilainen seurakunta on halunnut antaa kaikille messuvieraille mahdollisuuden tutustua kodin siunaamistapahtumaan, jota kysytään seurakunnista aina silloin tällöin. Messukappelissa pyörii myös video, jossa pääsee seuraamaan messualueelle rakennetun kodin siunaamista.

- Ihmiset ovat olleet kiinnostuneita kodin siunaamisesta. Vieraat ovat kysyneet muun muassa, että millainen toimitus siunaaminen on ja että kuka sen voi tehdä, sairaalapastorina normaalisti työskentelevä Annamaija Louheranta kertoo.

Kaikki kodit voidaan siunata

Louheranta sanoo, että kodin siunaaminen voidaan järjestää esimerkiksi kasteen tai tupaantuliaisten yhteydessä. Siunaamisen toimittaa pappi tai joku muu seurakunnan työntekijä.

- Kodin siunaamiseen on olemassa oma kaava. Kaavassa on raamatun tekstejä, pieni puhe ja siihen voi ottaa muutaman virren. Sitten koti, kodin asujat ja kodissa kävijät siunataan, Louheranta kuvailee toimitusta.

Kodin siunaamiselle ei ole mitään estettä. Siunaaminen voidaan tehdä myös kirkkoon kuulumattomien kodissa.

Kappelissa myös taidetta

Kuopion Messukappelin on suunnitellut arkkitehti Reijo Mitrunen ja sisustuksesta vastaa seurakuntien kuvataidetoimikunta. Tilassa ovat taiteilija Pauno Pohjolaisen teos Puuristi sekä taiteilija Kuutti Lavosen Toivo -teos.

Kappelin suunnittelu ja taiteet ovat kiinnostaneet myös messuvieraita.

- Täällä on hyvin kaunis kappeli. Messuvieraat ovat kyselleet paljon myös kappelin suunnittelusta ja näistä tauluista ja taiteesta, pastori Annamaija Louheranta kertoo.

Päivittäin Messukappelissa vierailee parikymmentä messuvierasta. Kuopion seurakuntien pappi on kappelissa tavattavissa joka päivä 12 - 18.