1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Päivätanssit

Päivätansseilla oma kannattajakuntansa

Kesäiset tanssilavat täyttyvät tanssikansasta erityisesti viikonloppuisin. Tunnelmaan voi kuitenkin päästä myös arkena, ja moni tanssista innostunut vannookin päivätanssien nimeen.

Päivätanssit
Eino Luostari on viihdyttänyt tanssikansaa jo yli 60 vuotta.
Päivätansseissa rytmeistä vastasi tällä kertaa Eino Luostari yhtyeineen.YLE / Pasi Takkunen
Päivätansseissa lattialla on mukavasti tilaa.
Tanssilava täyttyy arkenakin. Kuvaus ja editointi Pasi Takkunen. (2:00)

Luhurikan lavalla Lapuan Tiistenjoella tanssitaan toukokuusta syyskuuhun. Suurin yleisö saapuu paikalle viikonloppuisin, mutta oman värinsä kesään tuovat päivätanssit, joille on vuosien varrella kasvanut oma kannattajakuntansa.

Siinä missä lauantaitanssien kävijämäärä saattaa lähennellä paria tuhatta, pyörii Luhurikan lattialla päivätanssien aikaan viitisensataa jalkaparia.

Väljempi tanssilattia vetää

Keskiviikkona Lapuan Tiistenjoella Luhurikan lavalla päivätanssien musiikista vastasi Eino Luostari yhtyeineen. Luostari itse on pitkän aikaa tanssittanut suomalaista tanssiväkeä, sillä hän on kiertänyt lavoilla vuodesta 1949 lähtien.

- Silloin olin ihan nuori kloppi, mutta jo kansakouluaikana aloitin nuotinluvun ja kun hankin ensimmäisen saksofonin minun ei tarvinnut opetella kuin koskettimisto. Vuodesta 1949 tämä on ollut katkeamaton putki, tosin soittajat ovat vaihtuneet ja välillä ollaan opeteltu kiirelläkin aikataululla, Luostari muistelee.

Päivätanssit eroaa iltatansseista pääsääntöisesti yleisönsä puolesta. Päivisin lavoilla tangoa ja valssia askeltaa vanhempi väki ja viikonloppuisin puolestaan työssäkäyvä yleisö, jolle räätälöidään omanlaisensa ohjelmisto.

Kävijöitä päivätansseissa miellyttää erityisesti viikonloppuja rauhallisempi meno ja väljempi tanssilattia. Myös lavan puolelta asiaa tarkasteleva Luostari kokee päivätanssit miellyttävimmiksi.

- Tuolloin paikalla on niin paljon omia tuttuja, jotka ovat tanssilavoilla kierrelleet jo silloin 1950- ja 1960-luvuilla, muusikko kertoo.

Ruotsista asti Luhurikan lavalle

Ruotsissa talvisin asuvat Terttu ja Matti Soini viettävät kesät Ylihärmässä. Pohjanmaalla ollessaan he käyvät tansseissa, sillä Ruotsissa se on huomattavasti hankalampaa.

- Jos siellä on tanssit, ne ovat niin kaukana, ettei meidän kannata lähteä. Lähempänä saattaa olla eläkeläisjuhlat suurin piirtein kerran vuodessa, ja silloin pääsemme tanssimaan.

Soinit ovat tanssineet 17 - 18 -vuotiaasta asti. Välissä on kuitenkin ollut 30 vuoden tauko perheenperustamisen takia. Tanssilavalta kaikki on kuitenkin saanut alkunsa, ja ensimmäinen yhteinen tango muistetaan hyvin.

- Me tapasimme 57 vuotta sitten Laihian liiton lavalla, ja ensimmäinen tanssimme oli La Cumparsita. Sitä käymme joskus artisteilta pyytämässäkin, pariskunta kertoo.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi