1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kafkan perintöä esiin tallelokerosta, mutta ei julkisuuteen

Sveitsiläispankin tallelokeroista on löytynyt käsikirjoituksia, piirroksia ja kirjeitä, jotka The Guardian -lehden verkkosivujen mukaan ovat Franz Kafkan jäämistöä. Kafkan perintöä itselleen kuuluvaksi väittävät israelilaissisarukset ovat kuitenkin kieltäneet lokeroiden sisällön julkistamisen.

Kuva: AP graphics bank

Kafkan jäämistö oli sveitsiläispankin tallelokerossa yli 50 vuotta. Tiistaina auki väännetyissä lokeroissa oli, kuten Kafka-tutkijat ja -tuntijat odottivatkin, käsikirjoituksia, piirroksia ja kirjeitä.

Odotus ei kuitenkaan päättynyt, sillä sisarukset, jotka väittävät perinnön kautta olevansa oikeutettuja Kafkan jäämistön hallintaan, ovat kieltäneet raportoinnin siitä, mitä tallelokerot tarkalleen ottaen sisältävät, kirjoittaa guardian.co.uk.

Kafkan perinnöstä on riidelty jo pitkään. Sisarusten lisäksi jäämistöä hamuavat itselleen Israelin valtio ja saksalainen kirjallisuusarkisto.

Kohua perinnöstä ei olisi syntynyt, mikäli Franz Kafkan ystävä Max Brod olisi noudattanut kirjailijan viimeistä toivetta ja polttanut materiaalin, joka Kafkalta jäi. Toisaalta, Brodin ansiosta jälkimaailma on saanut lukea Kafkan kolme romaania eli Oikeusjutun, Linnan ja Amerikan.

Brodin kuoleman jälkeen loput Kafkan jäämistöstä sai haltuunsa Brodin rakastajatar, jonka tyttäret nyt pitävät itseään oikeutettuna Kafkan perintöön.