Taiteeseen voi nyt ostaa verkosta myös käyttöoikeuksia

Kuopiossa on saatu valmiiksi Internetissä toimiva taiteen myyntikanava, jonka kautta kuvataiteilijat voivat vuokrata ja myydä teoksiaan. Uutta on se, että kaupan ovat myös teosten käyttöoikeudet. Alkuvaiheessa mukana on yhdeksän pohjoissavolaista taiteilijaa.

kulttuuri
Yksityiskohta Alaano -verkkosivustosta.
Kuopiolainen Alaano -verkkopalvelu toimii taiteen vuokraus- ja myyntikanavana internetissä.Alaano

Työ verkossa toimivan, taiteilijoiden tekijänoikeuksien hallintaa ja teosten kauppaa palvelevan Alaano-järjestelmän rakentamiseksi alkoi vuonna 2004.

Nyt järjestelmä on valmis ja mukana olevien taiteilijoiden työt - ja haluttaessa myös töiden käyttöoikeudet - hankittavissa järjestelmän kautta. Mukana on alkuvaiheessa yhdeksän pohjoissavolaista taiteilijaa ja 250 teosta. Tavoitteena on jatkossa saada järjestelmän piiriin lisää sekä teoksia että taitelijoita.

Käyttöoikeuksia ei automaattisesti myydä yksinoikeutena. Sekin on mahdollista, mutta silloin hinnasta sovitaan erikseen.

Järjestelmään on syötetty pohjahinnat joiden perusteella järjestelmä laskee kulloisenkin kauppahinnan. Teoskuvan käyttäminen esimerkiksi pienilevikkisessä kirjassa tai kaupallisesti käytettävässä julisteessa on erihintaista. Lopullinen hinta on aina ostajan ja taiteilijan välisten neuvottelujen tulos, kertoo idean isä Mikko Mäntyniemi.

Vilunkista jää helposti kiinni

Mutta entäpä jos ostaja on ensin hankkinut oikeudet taideteoksen käyttämisestä lahja-t-paidan koristeena, ja käyttääkin sitä myöhemmin yrityskuvansa kiillottamiseen?

– Mitään valvontajärjestelmää meillä ei tietenkään ole, lähtökohtaisesti systeemi perustuu luottamukseen.

– Sitä paitsi Suomi on niin pieni maa, että taideteoksen luvattomasta julkisesta käytöstä jää kyllä helposti kiinni, sanoo Mikko Mäntyniemi.

Raakaa työtä

Järjestelmä ei vielä toimi aivan kuten pitäisi, kehitystyö jatkuu Mäntyniemen pariviikkoisen loman jälkeen.

Palvelun kehittämisellä Mäntyniemi on hakenut uutta liiketoimintaideaa, ja on uhrannut työlle paitsi aikaansa, myös omia rahojaan. Takana on jo pari konkurssiakin. Puolen vuoden kokeiluvaiheen teki mahdolliseksi Pohjois-Savon taidetoimikunnan ja ART360-hankkeen taloudellinen tuki.

– Vuodenvaihteen jälkeen täytyy sitten katsoa, tuleeko tästä kannattavaa toimintaa, sanoo Mäntyniemi.

Lähteet: YLE Uutiset