1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Äänikirjat tekevät tuloaan myös kännyköihin

Äänikirjojen kuuntelumahdollisuudet ovat monipuolistuneet. Cd-levyllä julkaistuja äänikirjoja voi jo ladata useasta verkkokaupasta suoraan mp3-muodossa. Puhelinoperaattori Elisa on avannut verkkopalvelun, josta kirjatiedostoja voi ladata esimerkiksi kännykkään.

Elisan liiketoimintajohtaja Panu Lehden mukaan Ruotsissa kirjojen lataaminen netistä on jo suosittua.

- Halusimme saada äänikirjat netistä helposti saataville myös Suomeen. Uskomme, että jatkossa entistä useammat kuuntelevat kirjoja puhelimella. Tähän astihan cd:nä myydyt kirjat ovat olleet melko kalliita, ja niitä on ollut vähän tarjolla.

Lehti arvioi, että kysynnän ja tarjonnan laki on vaikuttanut äänikirjojen toistaiseksi vähäiseen tarjontaan Suomessa.

- Kyseessä on ollut eräänlainen muna-kana-kysymys. Tarjontaa on vähän kun kysyntää on vähän, ja kysyntää ei ole kun ei ole tarjontaakaan, Lehti summaa.

Elisa harkitsee omaa nauhoitustuotantoa

Alkuvaiheessa Elisa tarjoaa ladattavaksi noin 200 kirjaa suurimmilta kustantajilta. Netin välityksellä pyritään Lehden mukaan tuomaan saataville paljon mielenkiintoisia ja uusiakin kirjoja. Omien nauhoitustuotantojen mahdollisuuteen hän ei vielä ota kantaa.

- Tällaistakin on tutkittu, mutta mitään päätöstä asiasta ei ole vielä tehty, Lehti sanoo.

Äänikirjoja myyvät mp3-muodossa Internetissä Elisan lisäksi muun muassa Suomalainen kirjakauppa, Äänikirjakauppa ja adlibris.com.