Kalat kasvavat pian kuivalla maalla

Uuteenkaupunkiin suunnitellaan yhtä Suomen suurimmista kalankasvattamoista. Sen yhteyteen tulisi myös uusi biovoimalaitos. Hanketta valmistelee biopolttoaineyritys Sybimar, joka on muutaman vuoden ajan valmistanut biodieseliä kalan perkuujätteistä.

Kalan perkaaminen
Biopolttoainetehdas.
Sybimar valmistaa biopolttoaineita Uudessakaupungissa.YLE / Sami Tammi

Sybimar hakee kaavamuutosta, joka mahdollistaisi 10 miljoonan euron investoinnin. Sen tavoitteena on päästä rakennustöihin jo tulevan syksyn aikana.

Kasvattamo tulisi kuivalle maalle Orivon teollisuusalueelle, kertoo Sybimarin toimitusjohtaja Rami Salminen.

- Mielestäni suuntaus tulee menemään enemmän ja enemmän siihen, että kasvattamot tulevat kuivalle maalle. Siinä ei ole merimetso- eikä hyljeongelmaa, Salminen perustelee.

Ekologista energiatuotantoa

Kasvattamo tulisi energiatuotannoltaan olemaan lähes omavarainen. Biokaasulaitoksen raaka-ainetta täytyisi kuitenkin tuoda jonkin verran myös tehtaan ulkopuolelta. Sähköä ja lämpöä kasvattamon ei tarvitsisi ulkopuolelta ostaa.

Kalanperkuujätteiden ja muun biohajoavan massan lisäksi voimala hyödyntäisi läheisen kaatopaikan kaasuja.

Laitokseen tulee myös oma puhdistuslaitteisto.

- Sama vesi kiertää siellä periaatteessa koko ajan. Se vain puhdistetaan välillä ja laitetaan takaisin altaisiin. Biologisen puhdistusjärjestelmän takia laitos voidaan nostaa täyteen tuotantoon parissa kolmessa vuodessa.

Tulevina vuosina laitos tuottaisi kalaa noin 400 tonnia vuodessa.

Lähteet: YLE Turku