Maisema merkitsee asuinpaikan valinnassa

Maisemalla ja rakennusperinteellä saattaa olla arvaamaton merkitys asuinpaikan valinnalle. On paljon ihmisiä, jotka ovat muuttaneet maalle juuri maiseman ja miljöön vuoksi. Maalaismaisemasta voimaa tankkaavat usein kulttuuri-ihmiset.

Portaan kylässä näkymät ovat perinteisiä hämäläisen raittikylän maisemia. Kuva: YLE / Sari Törmikoski

Tammelan Portaan kylän nahkurinverstaan rakennukset ovat nahkateollisuuden muistomerkki. Nahkurinverstaan rakennukset ja esineistö on lähes täydellisenä säilynyt kokonaisuus, jonka arvon nykyiset omistajat huomasivat, ja alkoivat toteuttaa unelmaansa - unelmaa siitä, että jonakin päivänä verstas on korjattu toimiva museo. Kari Tikka sanoo, että käynti nahkurinverstaassa oli rakkautta ensi silmäyksellä.

-Havahduin rakennusperinteen säilyttämisen merkitykseen jo, kun joskus 1990-luvun alussa ensimmistä kertaa käymään Portaan vanhalle nahkurinverstaalle. Vertas oli aivan upea paikka jo silloin vaikka se oli korjaamatta. Nyt olemme peruskorjanneet rakennusta vuosia ja työtä on ollut todella paljon. Olen kuitenkin oppinut vanhan rakennuksen peruskorjaamisesta paljon. Museoksi ja matkailukohteeksi tätä suunnittelemme siksi, että neliöitä on niin runsaasti, että jo pelkkä paikan ylläpito maksaa. Nahkurinverstaalle on näin keksittävä käyttöä.

Mestarit ovat ammentaneet maisemasta

Myös maisema saa monen muuttamaan maalle. Maaseudulta käyvät voimia tankkaamassa rokkarit, laulajat, kirjailijat ja taidemaalarit. Portaankin kansallismaisemaa ovat tallettaneet vaikkapa Albert Edelfelt, Erkki Tanttu ja Pentti Hammarberg ja kylää maalaavat edelleenkin taidekursseille tulijat. Suomen Kylätoiminta ry:n hallituken puheenjohtaja, professori Eero Uusitalo muisuttaa, että nykypäivän kiireiselle ihmiselle on myös tarjolla se vaihtoehto, että voi pitää majaa kahdessa paikassa.

-Tähän liittyy sellainenkin suomalainen ilmiö että meillä ehkä enemmän kuin missään muussa maassa on mahdollista, ei nyt kaksikymppisenä, mutta jo neljäkymppisenä asua sekä maalla että kaupungissa, sanoo professori Eero Uusitalo.

Käy Tammelassa tutustumassa

Tammelalainen Marjo Kanerva tunnistaa helposti maiseman merkityksen omaan arkeensa.

- Asun itse Riihivalkamassa Kallion kylässä Torronsuon laidalla. Ikkunasta näkyy kylä, maisemassa on lehmiä laitumella ja aamuisin näen kaikki mitä kylätiellä tapahtuu, näen myös kakkostien liikenteen. Asuin viisi vuotta kaupungissa, mistä näkymä avautui kuudennesta kerroksesta yli teollisuuslaitosten. Eroa on.

Maaseudun merkityksestä puhutaan Tammelassa yhtäjaksoisesti yhdeksän päivää meneillään olevien maaseutuasumisen messujen aikana.