Siirtolapuutarha täyttyy unelmista

Siirtolapuutarhan viehätys piilee puutarhaunelmien toteuttamisessa, yhteisöllisyydessä ja kaupungin läheisyydessä. Tornion verrattain uusi siirtolapuutarha rakentuu pikku hiljaa innokkaiden multasormien keitaaksi.

siirtolapuutarhat
Tornion Kaakkurin siirtolapuutarhan mökkejä.YLE Matti Sunnari

Jos puutarhanhoito ei kiinnosta, on ehkä vaikea ymmärtää mikä siirtolapuutarhoissa viehättää. Mutta jos sieviksi laitetut pihat ja istutukset vähänkään miellyttävät silmää, kierros siirtolapuutarhassa antaa hyvän selityksen.

Kukat kukkivat, pienet mökit nököttävät istutusten keskellä, pienillä sievillä pihoilla tehdään työtä käsin eikä televisioita tarvita.

- Nämä ovat sellaisia toteutuneita puutarhaunelmia, tiivistää Tornion siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Sanni Pajari-Sariola.

Luonnollista asumista

Tornion siirtolapuutarha on varsin lähellä kaupunkia - keskustasta on vain muutaman kilometrin matka.

Muutamassa vuodessa Kaakkurintiellä Kivirannalla sijaitsevaan puutarhaan on noussut toistakymmentä mökkiä ja tänäkin kesänä tekeillä on pari lisää. 47 tontista noin puolet on nyt vuokrattu.

Mökkeihin ei saa juoksevaa vettä, mutta sähköliittymän voi ottaa, jos haluaa. Toistaiseksi siirtolapuutarhassa ei myöskään ole yhteistä huoltorakennusta suihkuineen, vaikka sellainen on haaveissa.

- Yhteinen rakennus on suunnitteilla, mutta se on sitten isompi rahallinen satsaus. Pikku hiljaa katsotaan, kuvailee Pajari-Sariola.

Toistaiseksi peseytyminen onnistuu siis vain pulahtamalla Keroputaan sivuhaaraan, johon alue rajoittuu.

Yhteisöllisyys kunniaan

Siirtolapuutarhaan ei kuulu erakkomainen elämä. Jo palstojen pienet koot tietävät sitä, että naapurit ovat väkisinkin lähellä.

- Jos ei naapuria tervehdi, ei kuulu siirtolapuutarhaan, naurahtaa Pajari-Sariola.

Yhdistyksen jäsenet järjestävät myös jatkuvasti yhteistä toimintaa. Talkoot on kerran viikossa ja siirtolapuutarhasta löytyy yhteinen palstakin, jota viljellään porukalla.

Kerran vuodessa Kaakkurissa järjestetään myyjäiset, joissa yhdessä viljellyt tuotokset myydään kävijöille. Kaakkurintien siirtolapuutarhassa on avoimet ovet 31.7.

Lähteet: YLE Perämeri