Astronautti toteutti lapsuuden haaveensa

Nasan astronautti Timothy Kopra tiesi kuusivuotiaana, että hänestä tulee isona astronautti. Suomessa vierailulla oleva Kopra on ilahtunut suomalaisten kiinnostuksesta häntä kohtaan. Suomalaiset adoptoivat Kopran ”sisunautikseen” vuosi sitten, kun Kopra on mukana ensimmäisellä avaruuslennollaan kansainvälisellä avaruusasemalla.

Kotimaa
Timothy Kopra.
Suomalaissukuinen astronautti eli "sisunautti" Timothy Kopra teki ensimmäisen avaruuslentonsa vuosi sitten. Silloin myös presidentti Tarja Halonen soitti hänelle avaruuteen ja kutsui vierailulle. Nyt tämä Suomen vierailu on vihdoin toteutunut.

Timothy Kopralla on suomalaiset sukujuuret, sillä hänen isoisänsä on suomalainen. Kopra on elänyt koko elämänsä Yhdysvalloissa, mutta suomalaisuus on ollut aina osa hänen arkeaan.

- Osallistuin lapsena suomalais-yhdysvaltalaisille piknikeille ja meillä oli paljon suomalaisia tuttuja. Isäni puhuu suomea. Suomessa vierailuni aikana olen huomannut yhä enemmän suomalaisuuden merkkejä itsessäni ja isässäni, Kopra kertoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Avaruuslennolleen Kopra halusi ottaa jotain suomalaista mukaan. Hänellä oli mukanaan Kalevala-mitali, jonka hän luovuttaa torstaina presidentti Tarja Haloselle.

Avaruuslennot saivat innostumaan

Timothy Kopra oli kuusivuotias, kun hän päätti, että hänestä tulee isona astronautti. Aika oli jännittävää nuorelle pojalle, sillä tuolloin toteutettiin ensimmäiset avaruuslennot.

- Tuohon aikaan pojat halusivat tulla isoina palomiehiksi, poliiseiksi ja astronauteiksi. Olin onnekas, sillä pystyin toteuttamaan lapsuuden haaveeni.

Kopran elämän ensimmäinen avaruuslento toteutui lähes tasan vuosi sitten.

- Kun soitin avaruudesta neljän päivän jälkeen vaimolleni, totesin, että ensimmäiset päivät avaruudessa korvasivat täysin lentoa edeltäneen neljän vuoden kovan työn.

Vaikka astronautit tunsivat kansainvälisellä avaruusaluksella vallitsevat olosuhteet, avaruudessa oleminen tuntui ihmeelliseltä.

- Kun katsoin ulos ikkunasta, näin maapallon ja mustan avaruuden. Se tuntuu lähes surrealistiselta.

Timothy Kopra palaa kansainväliselle avaruusasemalle syyskuussa. Näillä näkymin lento on hänen viimeisensä.

- Olen innokas pääsemään takaisin asemalle katsomaan tuttuja paikkoja. Tulevaisuudesta en vielä tiedä, mutta olen kiitollinen kahdesta avaruuslennostani.

NASA on suunnitellut lopettavansa avaruuslennot lähitulevaisuudessa. NASA on päättänyt vain muutaman avaruuslennon toteuttamisesta lähitulevaisuudessa.

Lähteet: YLE Uutiset