1. yle.fi
  2. Uutiset

Mätäkuuta koko kesän

Vuodenkierto vain kiihtyy: Mätäkuu on vasta tulollaan mutta koko alkukesän on jo pulpahdellut mätäkuun juttuja. Ainakin Pia Ekholmin havaintojen mukaan.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
kuvaaja: Eija Hartemaa

Ajatelkaa nyt vaikka tätä: Vanhassa Turussa rakennetaan tästä eteenpäin kortteleiden keskustat asunnoiksi. Tiivistetään rakennetta, tiivistävät sekä virka-että luottamusmiehet. Aiemminhan on aloitettu jo puistojen rakentaminen täyteen. Korttelirakentamisen perusteluksi on valittu pihojen koko: isot pihat ovat täysin tarpeettomia. Päälliköt ovat päätelleet että niitä ei käytetä. Ja kaikkihan keskustassa voivat mennä jokirantaan virkistäytymään.

Ei voi olla totta.

Asemakaavapäällikkö kertoo, että hänenkään kotitalonsa pihalla ei koskaan ole ketään. Mihin mittaukseen perustunee arvio? Korkea virkamies lähtee töihinsä aamulla, palaa töistä tai virkaan liittyvistä kokouksista illalla ja viettää varmaankin liikenevän aikansa mökillä. Onko hän koskaan milloinkaan samaan aikaan pihallaan kuin sitä käyttävät? Tai lähipuistossa silloin kun lapset päiväuniensa välillä pääsevät sinne peuhaamaan. Keskustassa asuu kymmeniätuhansia ihmisiä. Heidän pihankäyttönsä arvioidaan kuitenkin yhden henkilön kokemuksen kautta. (Mihin siis tarvitaan satoja valmistelevia virkamiehiä?Minä vain kysyn.)

Oma kapea näkökulmani on aivan päinvastainen. Taloyhtiöni avara vehmas piha näyttää olevan henkireikä lukuisille ikääntyneille asukkailleen. Puutarharyhmästä, pihakeinusta ja penkeiltä kuuluu iloinen puheensorina aina ilmojen salliessa, ja nyt jopa pakottaessa asukkaat ulos pienistä kuumista lokeroista. Pihalle johtavat portaat on muutama vuosi sitten muutettu loivaksi luiskaksi. Sitä pitkin on hennoillakin ranteilla keveää työntää rollaattori pensaiden huojentavaan siimekseen. Ja olla yhteydessä kanssaihmisiin.

Mikä vaihtoehto heille voisi olla pyrkiä rollaattorillaan jokirantaan? Miten? Mihin? Miksi?

Entä turvallisuus? Onko syytä tuhota arkkitehti Engelin Turun palon jälkeen tekemä ohje jättää rakentamiseen väljyyttä ja istuttaa puita, pensaita ja viherkasveja tuomaan kosteutta. Liian tiiviiksi rakennettu kaupunkihan paloi 1827 riehakkaasti kuin paraskin pyrotekniikkaviritys. Eikö siis nyt? Ja pelastuslaitos esimerkiksi itkee jo parhaillaan ettei pääse tikasautoineen ynnämuine vehkeineen ahtaille pihoille pelastamaan ihmisiä tai rakennuksia. Nyt siis itse ahtautetaan niitä entisestään?

Meidän verorahojemme kautta palkkaamat työntekijät ja äänestämämme päättäjät tekevät näitä päätöksiä. Ja rakennusliikkeet kiittävät arvokkaista keskustatonteista.

Ellette itse kannata nykymenoa, ottakaa toki yhteyttä kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivoseen tai asemakaavapäällikkö Timo Hintsaseen. Tai heidän ehdotuksensa siunaaviin poliittisiin päättäjiin, heistä etunenässä ovat ympäristö-ja kaavoituslautakunnan puheenjohtaja Jorma Hellstén sekä rakennuslautakunnan puheenjohtaja Raimo Huhtanen. Tarjotkaa vaihtoehtoja!

Lähteet: YLE Turku/ Pia Ekholm

Lue seuraavaksi