1. yle.fi
  2. Uutiset

Entten tentten teelika mentten

Lapuan Ränkimäen talomuseolla ylläpidetään ja elvytetään tänäkin kesänä leikkiperinnettä. Leikki jatkuu paikkakunnalla vielä tämän viikon ajan. Perinneleikkejä on leikitty jo yhdeksänä kesänä.

leikki
Vilskettä ja vipinää perinneleikkien parissa.
Vilskettä ja vipinää perinneleikkien parissa.YLE Pohjanmaa
Perinneleikit ovat suosiossa
Perinneleikeissä opitaan myös kansalaistietoutta, katso video (1:03)

Lapuan Ränkimäen talomuseolla käy vilske ja vilinä, kun melkoinen joukko lapsia kokoontuu parin viikon ajan perinneleikkien parissa. Leikkimisen lisäksi lapset oppivat leikin varjolla myös toisten huomioon ottamista ja omaa historiaansa.

Silmät selässäkin

Museo sijaitsee metsässä, joten suuren lapsijoukon kanssa riittää peräänkatsomista. Parhaimmillaan päivän aikana museopihassa vilistää jopa 80 lasta päivässä. Peräänkatsojina ja leikittäjinä on joukko päteviä ja vastuullisia ohjaajia.

- Määrä on kasvanut vuosittain ja viime kesänä on ollut välillä yli satakin lasta päivässä, perinneleikkiohjaaja Miina Hietala kertoo.

Leikkijalka vipattaa aikuisillakin

"Hippaleikit" ja kirkonrotta ovat leikkejä, jotka yleensä ovat tuttuja kaikille. Hippaleikkien ohella välillä leikitään myös vanhoja tuttuja sekä uudempia ulkomaalaisista leikeistä käännettyjä laululeikkejä. Miina Hietala kertoo, että kaikilla, niin ohjaajilla kuin lapsilla, on hauskaa.

- Leikkiminen on kivaa! Kyllä sivusta seuraavilla aikuisillakin näyttää leikkijalka vipattavan, Hietala naurahtaa.

Perinneleikkejä leikitään Lapualla vielä tämän viikon ajan.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi