1. yle.fi
  2. Uutiset

Kopra sai Haloselta Kalevalan

Tasavallan presidentti Tarja Halonen tapasi torstaina Kultarannassa amerikkalaisastronautti Timothy Kopran. Suomensukuinen Kopra sai presidentiltä matkalukemiseksi Kalevala-eepoksen.

Tarja Halonen
Timothy Kopra.
Timothy Kopra Endeavour-sukkulan kyydissä avaruudessa.Nasa

Timothy Kopra toi presidentti Haloselle Kalevala-mitalin, joka hänellä oli mukanaan viime kesän avaruusmatkalla. Mitali on kehystetty tauluun, jossa on kuva Koprasta avaruudessa mitali kädessä.

- Olen erittäin kiitollinen, että sain mahdollisuuden lentää tämän mitalin kanssa avaruuteen. Kuvassa taustalla näkyy Maapallo ja Kansainvälinen avaruusasema, joka on upea esimerkki siitä, kuinka eri kansallisuudet voivat työskennellä yhdessä, esitteli Kopra taulua.

Hän kiitteli suomalaisten panosta kansainvälisessä yhteistyössä, ja kertoi ymmärtävänsä hyvin Kalevalan kansallisen merkityksen suomalaisille.

Ennen lähtöään kansainväliselle avaruusasemalle Timothy Kopra oli toivonut saavansa mukaansa suomalaisen muistoesineen. Tällaiseksi presidentti Halonen valitsi Kalevala-mitalin.

- Oli hieman haastavaa keksiä, mitä lähetämme matkaan. Sitten päädyimme Kalevalaan, mutta iso eepos olisi ollut hankala ottaa mukaan. Lopulta löysimme Kalevala-mitalin, nauratti presidentti vierastaan.

Presidentti Halonen muistutti, että mitali kuuluu Finn at Heart –kokoelmaan, Suomalainen sydämeltään.

- Isäni oli vahva mies, mutta myös hiljainen, hyvin kunnioittava ja ajattelevainen, ja olen nähnyt samoja luonteenpiirteitä täällä, mikä on ollut hyvin sydäntälämmittävää, luonnehti Kopra suomalaisten sukujuurtensa merkitystä itselleen.

Puheessaan presidentti Halonen uskoi suomensukuisen astronautin innostavan etenkin nuoria pitämään huolta maapallosta, jonka kauneuden Timothy Kopra on avaruudesta käsin nähnyt. Halonen paljasti samalla kehuneensa astronautin lapsille jo aiemmin Kultarannan puutarhassa, kuinka hienon asian heidän isänsä on tehnyt, ja että Suomessa ollaan hänen saavutuksestaan ylpeitä.

Astronautti Timothy Kopra oli Nasan avaruuslennolla viime vuoden heinäkuusta syyskuuhun.

Tuolloin Halonen ja Kopra mm. puhuivat satelliittipuhelimen välityksellä.

- Lähes tarkalleen vuosi sitten odotin tässä nimenomaisessa huoneessa jännittyneenä puhelua. Enkä mitään tavallista puhelua, vaan puhelua Teiltä, Kansainväliseltä avaruusasemalta. Olimme kaikki hyvin innostuneita, muisteli Halonen.

Tapaamisen yhteydessä presidentti Halonen lahjoitti Timothy Kopralle kansalliseepoksemme, sillä tällä matkalla muistoesineille ei ollut paino- eikä kokorajoituksia. Suurikokoisessa, kuvitetussa teoksessa Kalevalan tarinat ovat sekä suomeksi että englanniksi.

- Meistä tuntui, että haluaisitte perheenne kanssa perehtyä tarkemmin Kalevalaan, joten tässä teille jatkolukemista, hyväntuulinen presidentti letkautti kiitolliselle lahjan vastaanottajalle.

Presidentti Halonen toivoi teoksen innostavan myös Timothy Kopran jälkikasvua niin, ettei tämä Suomen vierailu jäisi perheen ainoaksi.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi