Yleisö kaivaa Vainionmäellä

Laitilan Vainionmäen arkeologiset yleisökaivaukset ovat huippusuosttuja. Ensi viikolla alkaviin kaivauksiin haki huomattavasti enemmän väkeä kuin voitiin ottaa.

kaivaukset
Yleisökaivaukset vetävät väkeä
Yleisökaivaukset vetävät väkeä.YLE Helsinki

Kaikkiaan satakunta harrastaja-arkeologia pääsee kahden viikon aikana kaivamaan Vainionmäen polttokalmistoon. Päivittäin viikinkiaikaisen (800-1000 jKr.) polttokalmiston löytöjä mahtuu etsimään kymmenkunta kaivajaa.

Laitilan Vainionmäellä kaivetaan nyt seitsemättä kesää, ja museoviraston säästöjen vuoksi tämä kesä saattaa jäädä viimeiseksi.

Kaivauksia johtava tutkija Esa Mikkola odottaa myös tältä kesältä monipuolisia löytöjä kuten koruja ja aseiden paloja. Viime kesän merkittävimpiä löytöjä olivat kokonainen keihäänkärki, korusolki ja lukuisat pronssihelmet.

Tänä kesänä löydöt ovat nähtävillä kaivausalueella, koska Arkeologiakeskus Untamala on säästösyistä tämän kesän suljettu.

Laitilan Vainonmäen kaivauksilla vierailijat voivat käydä katsomassa toimintaa. Lisäksi molemmilla viikoilla tiistaina, keskiviikkona ja torstaina on iltapäivällä (n. klo 14.30-15.15) yleisöluento, johon myös vierailijat voivat osallistua maksutta. Luentoaiheet käsittelevät monipuolisesti arkeologiaan liittyviä aiheita.

Lähteet: YLE Turku