Hyppää sisältöön

Tanssilavakulttuurissa uudet tuulet Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen tanssilavat on perinteisesti omistettu vain iskelmämusiikille. Turussa Uittamon tanssipaviljongin ja Hirvensalon Peurakallio lavoilla soitetaan kuitenkin kokeellista konemusiikkia ja raskasta rockia.

Tapani Kansa ja Ilmiö! kokeellisen musiikin festivaali esiintyvät peräkkäisinä päivinä Uittamon tanssipaviljongissa. Kuva: YLE / Rami Kolehmainen

Varsinais-Suomen lähes kahdestakymmenestä tanssilavasta miltei jokainen on kärsinyt jossain määrin helteestä ja se on vaikuttanut kävijämääriin. Tästä huolimatta vain harvat tanssilavat ovat avanneet ovensa erilaisille tanssi- ja musiikkijuhlille.

– 1980-luvulla oli Juice soittamassa, mutta muuten ei ole ollut muuta kuin tanssimusiikkia, kertoo Raision tanssilava Huvilinnun tiloista vastaava Markku Appel.

Uudet tuulet tanssilavoilla

Varsinais-Suomen tanssilavoilla harvinaisia poikkeuksia tänä kesänä edustavat Uittamon paviljonki ja Peurakallion tanssilavat.

Uittamon tanssipaviljongissa esiintyy tänä viikonloppuna peräkkäisinä päivinä Tapani Kansa ja kokeellisen sekä elektronisen musiikin festivaali, Ilmiö!

Ilmiö! järjestää nyt toistamiseen Varsinais-Suomen Bändiyhdistys ry. (VASB ry.). Yhdistyksen tarkoitus on saada 20–30 yhtyeen bändikeskus Turkuun.

Tänä vuonna festivaalissa esiintyy niin suomalaisia kuin kansainvälisiä artisteja. Mukana on muun muassa maailman mainetta niittänyt suomalaisyhtye Cleaning Women, jotka soittavat siivousvälineistä rakennetuilla soittimilla. Kansainvälistä väriä tuovat esimerkiksi pietarilainen Markscheider Kunst, joka tarjoaa latinalaista ska- ja reggae-musiikkia sekä jänispuvussa elektronista tanssimusiikkia soittava ranskalainen Eat Rabbit.

Uittamon naularannassa järjestetään iltapäivän aikana myös ilmainen ja koko perheelle sopiva RantaIlmiö tapahtuma.

– Pienenä kävin uimassa Uittamolla ja ajattelin myöhemmin, että kuinka harva tietääkään tästä kauniista paikasta. Eli ajatus lähti paikasta ja Ilmiö! on sen ajatuksen lapsi. Sitten kun omistajilla eli Turun Tovereilla oli asiaan kiinnostusta, alettiin asioita järjestää. Paikka luo yleisörajoitteita mutta tavoitteena onkin pieni tasokas festivaali, jossa esiintyy muutama laadukas kansainvälinen artisti, festivaalin tuottaja Tuomas Sara kertoo Ilmiön synnystä ja tulevaisuudesta.

Rockia ja heavyä hiljaiselle tanssilavalle

Turun moottoripyöräkulttuuri ry. puolestaan järjestää Turku Bikerfest -tapahtuman elokuussa Hirvensalon Peurakallion tanssilavalla. Ainutlaatuisessa tapahtumassa soi raskas rock- ja heavy-musiikki. Tilaisuuteen on kutsuttu musiikin lisäksi moottoripyöräilyn ystäviä Suomesta ja muista pohjoismaista.

– Paikalle voi tulla millä merkeillä tahansa. Mitään kerhoa ei korosteta. Kaikki eivät ole kuitenkaan tervetulleita. Pitää olla todellinen moottoripyöräilyn ystävä. Huomioliivinen Yamaha kuski voi jättää tulematta, joskin tuskin moni heistä viihtyisikään juhlissa. Osa porukoista tosin tulee vain musiikin perässä, kertoo Tommy Silvennoinen, joka on yksi tapahtuman järjestäjistä.

Ilmiö!-festivaali Uittamon tanssipaviljongilla 24.7 ja Turku BikerFest Hirvensalon Peurakallion tanssilavalla 20.–22.8.