Karhut kömpivät pesästään

Kevät on herättänyt ensimmäiset mesikämmenet puolen vuoden mittaisesta talviunesta

karhu
Karhu lumihangella
Yle/Mari Heikkilä

Kuhmon Vartiuksen katselukojulla kävi karhu pääsiäissunnuntain ja maanantain välillä, kertoo kuvausretkiyrittäjä Ari Sääski.

Karhujen talviuni kestää noin puoli vuotta. Ne vetäytyvät talvipesilleen syys-marraskuussa ja heräävät maalis-toukokuussa. Sotkamo-lehti kertoi jo aiemmin, että Sotkamon Jormaskylällä oli tehty havainto talviunilta heränneestä karhusta noin viikko sitten.

Euroopan suurin petoeläin karhu (Ursus arctos) on sekaravinnon käyttäjä, joka saalistaa isokokoisia hirvieläimiä sekä käyttää ravintona haaskoja. Normaalisti käyttäytyvä erämaakarhu väistää ihmistä luonnossa, mikäli tämä vain on mahdollista ja jollei ihminen syystä tai toisesta herätä pedon luontaista saalistusvaistoa. Karhu näkee heikosti, joten liikkumaton ihminen on sille vaikea hahmotettava jo 50-60 metrin etäisyydeltä. Vastaavasti kuulo- ja näköaisti on karhulla erittäin tarkka.