1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sanaseppo janoaa ahaa-elämyksiä

"Tumpuloin nurkan kanssa niin pahasti, että saatuani oikean puolen kasaan oli aikaa kulunut arviolta 1,5 tuntia. Selvitäkseni kulmasta edes jollain tavalla, jouduin ottamaan käyttöön yhden alkupiilon, mutta henkilökohtaisesti en pidä niitä pahana jos ei tule kovin montaa."

Kotimaan uutiset
ristikko
Yle / Saija Käkönen

Mistä tässä oikein on kyse?

- Sanaristikon laadinnastahan tässä puhutaan. Alkupiilo on piiloon jäävä ensimmäinen kirjain, jolle ei löydy risteävää, auttavaa sanaa. Vihjeytyksen pitäisi siis olla hyvin yksiselitteinen, selventää Sanaseppojen hallituksen jäsen Jari Haapa-aho.

Ristikko viihdyttää ja opettaa

Sanaristikon laadinnassa on paljon sekä kirjoittamattomia että kirjoitettuja sääntöjä.

- Lyhyempiä kuin nelikirjaimisia sanoja ei käytetä, yhdyssanojen väliviivaa ei käytetä, eli sanassa voi olla kolme a:ta peräkkäin, Haapa-aho listaa.

Ristikkomaailmassa vallitsevat omat kielioppisäännöt, mutta myös sanojen keskinäinen paremmuus vaihtelee.

- Itse edustan sitä näkökantaa, että ristikkoa laatiessa pitäisi käyttää mahdollisimman vähän vieraita tuontisanoja. Kun joka tuutista tulee englanninkielistä asiaa, se on ongelma myös ristikkomaailmassa. Vanhemmille suomalaisille ne ovat vieraita sanoja, samoin kuin viime vuosina mukaan tullut slangisanasto.

Ristikoita on tutkittu myös tieteellisesti. Millainen on hyvä ristikko?

- Se tuo hyvän mielen. Henkilökohtaisesti pidän parhaana sitä, että joka päivä oppii uusia asioita ja saa ahaa-elämyksiä. Ristikot eivät ole pelkästään viihdettä vaan myös opettavaisia.

Suomen harrastetuin laji

Ristisanojen ratkominen on Suomessa erittäin yleinen ajanviete. Yli kaksi miljoonaa suomalaista harrastaa sanaristikoita. Junassa aika kuluu rattoisasti, kesällä riippukeinussa voi vaivata aivoja rentoutumisen lomassa. Myös ristikoiden tekemiseen voi tulla pakkomielle.

- Valtaosaltaan ristikot ovat myös vannoutuneille harrastajille ajanvietettä, harrastus ja jossain määrin elämäntapa. Joka lajista löytyy kuitenkin ihmisiä, joille saattaa kehittyä jopa pakkomielle. Ristikot ovat suhteellisen harmiton pakkomielle, Haapa-aho hymähtää.

Tyypillistä ristikkoharrastajaa ei voi määritellä, mutta jokin tekihä yhdistää.

- Luulen, että se on rakkaus suomen kieleen, rakkaus sanoihin ja niillä leikkimiseen.

Ristikkoväki kokoontuu tänä viikonloppuna Keuruulle Sanaristikkoseura Sanaseppojen kesäpäiville.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Marika Paaso, Saija Käkönen

Lue seuraavaksi