1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaatteet

Villin lännen harrastajat ratkovat Lopella kuka on nopein ampuja

Suomen länneimmät miehet ja naiset ratkovat Lopella Cowboy Action Shootingin Suomen mestaruudet. Lajiin kuuluu tarkkuusammunnan lisäksi pukeutuminen Villin Lännen vaatteisiin, myös aseiden tulee olla länkkäriaseiden näköisiä.

Ari Nikulan alias Finger Jacksonin tyylinäyte. Kuva: YLE / Sari Törmikoski

Monilla harrastajilla on taustaa myös muista ampumalajeista, mutta Cowboy Action Shootingissa koukuttaa sen rentous. Ammuntaan kuuluvat sarjat kolmella aseella; revolverilla, kiväärillä ja haulikolla sekä aseenvaihdot.

- Täällä ei tosiaan niitä numeroita katsella. Kun se osuma tulee, niin se riittää. Ja mahdollisimman nopeasti kun se tulee niin aina parempi, kertoo Classic Old Western Societyn puheenjohtaja Kari Nikula, alias Drifter.

- Aseet ovat ulospäin kopioita lännen aseista, vaikka ovatkin nykyaikaisia. Ja kun käytämme mustaaruutia, savupilvi on näyttävä, Nikula kuvailee.

Vaatteet tekevät miehen - ja naisen

Jokainen osallistuja esiintyy kisoissa aliaksena, joka kuvaa jotakin vanhan lännen ammattikuntaa, henkilöä tai vaikkapa elokuvista tuttua lännensankaria. Harrastuksessa kiehtoo sen kokonaisvaltaisuus, kertoo Kari Nikula.

- Totta kai asut merkitsevät, niissä elää se pikkupojan unelmia, missä on cowboyta ja coopareita. Kyllä se tekee pirun paljon siinä, että se vaatetus on kunnollinen kanssa, sanoo Drifter.

Pukukoodi on määritelty Cowboy Action Shootingin sääntöihin ja asun pitää olla Villin Lännen henkinen. Verkkareissa ei ampumapaikalle ole asiaa. Osa lajin harrastajista paneutuu pukeutumiseen vähintään yhtä paljon kuin itse ampumiseenkin.

- Joka ampumaluokkaan kuuluvat tietyt romppeet. Asut vaihtelevat, joillakin menee vähän espanjalaistyyliin, joillakin taas on melkein frakki päällä, sanoo Drifter.

- Se kuuluu tähän lajiin, pukeutuminen on yksi osa sitä. Mikä on ihanaa, saa kerrankin pukeutua kauniisiin vaatteisiin, hehkuttaa Porvoosta saapunut Arja Tolvanen eli Eula Goodnight.

- Mieheni sanoi, että lähde katsomaan. Lähdin ja tämä laji vei mukanaan. Amerikasta tilaamme vaatteiden kaavat. Roolihahmoni on itsepäinen papin tytär ja sopii minulle kuin nyrkki silmään.

Koukussa länteen

Classic Old Western Society, lyhyemmin C.O.W.S., pyrkii sisällyttämään toimintaansa kaiken mahdollisen vanhaan länteen liittyvän. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää vanhan lännen historian, kulttuurin ja aseiden tuntemusta sekä perinteisten lännenaseiden keräily- ja ampumaharrastusta.

Lisäksi jokaiseen kilpailuun ja ammuntakisaan liittyy illanvietto nuotion ympärillä osallistujien kesken. Kisoihin ja kilpailuihin ovat kaikki tervetulleita, kunhan pukeutuu tapahtuman hengen mukaisesti.

- Tämä on melkein liian hauskaa, tiivistää Drifter eli Kari Nikula.