1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. partio

Partiolaisten Kilke-leiri rakentuu Hämeenlinnan Evolle

Suomalainen partioliike täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlan kunniaksi Hämeenlinnan Lammille, Evon retkeilyalueelle kokoontuu liki 11.000 partiolaista. Kilke-nimisen leirin rakennustyöt ovat vauhdissa.

Partioleiri Kilkkeen pääväylän varrelle nousee kauppoja, kioskeja ja radioasema. Kuva: YLE

Kilke-leirin infrastruktuuria on rakennettu jo yli vuosi. Leiri näet vihkii käyttöön uuden nuorisoleirikeskuksen. Leirialueelle on rakennettu kiinteä vesi- ja viemäriverkko sekä sähkö- ja datalinjat. Idean isä oli ex-pääministeri Matti Vanhanen. Vanhanen ehdotti pysyvän leirialueen rakentamista vieraillessa edellisellä partiolaisten "finnjamboreella", Taruksella, vuonna 2004.

Vaikka perusasiat on jo kaivettu maahan, maan päälle rakentamista riittää yllin kyllin. Evolle on kerääntyy lähes tuhat vapaaehtoista rakentamaan kauppoja, kahviloita ja kioskeja, keittiöitä, vessoja ja suihkuja. Leirille perustetaan myös oma lehti ja radioasema.

Leiri on partiolaisten voimannäyttö

Valtavan leirin pystyttäminen on iso ponnistus. Herääkin kysymys "miksi"? Miksi nähdä niin kauhea vaiva ja rakentaa pieni kaupunki keskelle metsää? Leirinjohtaja Juha Lehto hämeenlinnalaisesta Jaarlin Pojat-lippukunnasta vastaa:

- Tämä on ensisijaisesti partiolaisille perinne, että suurleirejä järjestetään 4-6 vuoden välein. Samalla tämä on meidän voimannäyttö. Väittäisin, että mikään muu järjestö Suomessa ei pystyisi samaan. Iso leiri myös houkuttelee uusia jäseniä.

Vastaisku uusavuttomuudelle

Partiossa on imua. Ilmoittautumisia Kilkkeelle tuli yli odotusten. Partiolaisia on Suomessa 75 000 ja maailmassa 38 miljoonaa. Juha Lehto uskoo tietävänsä syyn:

- Partiossa pääsee itse tekemään valvotusti suurin piirtein mitä haluaa. Täällä opetetaan mm. työkalujen käyttöä, leiriytymistaitoja jne. Itse olen oppinut johtamaan suurleiriä!

Samalla linjalla on partion 100-vuotismanifesti: "Partio on vastavoima 'Miks mun pitäis'- ja 'Ei kuulu mulle' -asenteille." Juha Lehdon mielestä suomalaiset eivät ole erityisen uusavuttomia, mutta toki partiossa on sellaista henkeä, että tartutaan härkää sarvista ja tehdään - epäonnistumisenkin uhalla.

Liikenne ruuhkautunee neljänä päivänä

Kilke-leirin huolto vaatii hetkittäin melkoista rekkarallia, mutta sen ei uskota sekoittavan liikennettä Evolla tiellä numero 53. Sen sijaan ruuhkia luultavasti aiheutuu leiriläisten saapumispäivänä 28.7., vierailupäivinä 31.7. ja 1.8. sekä leiriläisten poistumispäivänä 5.8.