Sanna Kämäräinen: Joskus se arvokisaurakin on aloitettava

Lapinlahden Vetoa edustava kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen lähtee uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihinsa ennätys mielessä. Vaikka finaalipaikka yleisurheilun EM-kisoissa Barcelonassa jää todennäköisesti 24-vuotiaalla Kämäräisellä haaveeksi, kisaturistiksi hän ei suostu.

urheilu

Sanna Kämäräinen lentää Barcelonaan lauantaina ensimmäisen ja suurimman suomalaisryhmän mukana. Intoa puhkuva Kämäräinen pitää turistimatka-käsitettä jopa hieman loukkaavana.

- On älytöntä puhua turistimatkoista, koska on ihan selvää, että kaikki arvokisoihin lähtevät urheilijat ovat tehneet siihen tosi kovan työn. Kukaan ei lähde sinne epäonnistumaan, kisojen ainoa savolaisseuraa edustava urheilija, nykyään Tampereella asuva Kämäräinen sanoo.

- Kylmä fatka on tietysti, että siellä ei 56-metrisellä juhlita, mutta jostainhan se arvokisaura on aloitettava. Harva menee ensimmäisiin kisoihinsa mestarina.

Euroopan ja samalla maailman kärki on tällä hetkellä reilun kymmenen metrin päässä. Kauden kärkitulosta maailmassa pitää hallussaan Saksan Nadine Müller tuloksella 67,78. Kämäräistä pidämmälle on tällä kaudella heittänyt lähes neljäkymmentä eurooppalaista naiskiekonheittäjää.

Oma ennätys tavoitteena

Sanna Kämäräisen ensisijainen tavoite Barcelonassa on pitää tasonsa. Oma ennätys, heinäkuun alussa heitetty 56,19 pitäisi myös rikkoutua. Lisää intoa kisaan tuo se, että mukana on pitkästä aikaa kaksi suomalaista naiskiekonheittäjää, kun myös Tanja Komulainen (ennätys 57,03) lunasti kisalipun.

- Olemme Tanjan kanssa tosi hyviä ystäviä, mutta kilpailutilanteessa tietenkin molemmat haluamme toisemme voittaa. Luulen, että pystymme potkimaan kisoissa toinen toistamme parempiin suorituksiin.

Karsinta edessä jo tiistaina

Naisten kiekonheiton karsinta on Barcelonan EM-kisojen ensimmäisen kisapäivän ohjelmassa. Karsintaryhmät heitetään tiistai-iltapäivällä alkaen kello 13.45 Suomen aikaa. Lämmintä lienee siis luvassa, mikä sopii Kämäräiselle.

- Tunnen vasta eläväni silloin, kun on oikein lämmin. Sopeutumisessa ei pitäisi tulla ongelmaa, kun Suomessakin on ollut näin hyvä sää.

Tärkein tuki ja turva Barcelonassa on oma valmentaja Anssi Mäkinen. Perheenjäsenet sen sijaan seuraavat kisaa koto-Suomesta käsin.

- Ringissä pitää selviytyä yksin, mutta oma valmentaja on kyllä suuri tuki.

Parhaat vuodet edessä

Sanna Kämäräinen uskoo, että hänen parhaat päivänsä kiekonheittäjänä ovat vielä edessäpäin. Vuoden 2012 Helsingin EM-kisat ja Lontoon olympialaiset lähestyvät ja Kämäräinen haluaa olla silloin iskussa.

- Luonnollinen tavoite on, että sinä vuonna pystyisin olemaan EM-kisoissa finaaliheittäjä ja pystyisin heittämään yli 60 metriä. Vuonna 2016 olen 30-vuotias, kun olympialaiset järjestetään Brasilian Rio de Janeirossa. Sen voisi ajatella uran kirkkaimmaksi tähtäimeksi.

Kiekonheitto ei lyö leiville

Sanna Kämäräinen on myös kauppatieteiden opiskelija. Hän on suorittanut kandidaatin tutkinnon Jyväskylän yliopistossa ja jatkaa syksyllä maisteriopintoja Tampereen yliopistossa, urheilun ehdoilla tietenkin.

- Urheilu on selvä ykkönen, mutta opiskelu on myös tärkeää. Toistaiseksi kiekonheitto ei ole tuonut leipää pöytään, Kämäräinen naurahtaa.

Lähteet: YLE Savo / Markku Malinen