USA tukee Kolumbiaa sissikiistassa

Yhdysvallat antoi perjantaina tukensa liittolaiselleen Kolumbialle sen kiistassa naapurimaa Venezuelan kanssa. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Philip Crowley sanoi, että Kolumbian syytökset Venezuelan antamasta suojasta Kolumbian vasemmistolaisille sissiryhmille "tulee ottaa tosissaan".

Ulkomaat

Venezuelan presidentti Hugo Chávez reagoi syytöksiin torstaina voimakkaasti. Chávez katkaisi kaikki diplomaattiset suhteet naapuriinsa toistaiseksi ja siirsi joukkonsa Kolumbian rajalle "maksimihälytystilassa". Yhdysvaltain edustaja Crowley kuvasi Venezuelan reaktiota "kiukkuiseksi", ja hän toivoi Chávezilta rakentavampaa vastausta.

- Venezuela on velvollinen sekä Kolumbiaa että kansainvälistä yhteisöä kohtaan tutkimaan nämä tiedot. Lisäksi sen pitää toimia estääkseen terroristien toiminta omalla alueellaan.

Kolumbia esitti Amerikan valtioiden järjestön OAS:n kokouksessa ilmakuvia, jotka todistivat maan edustajien mukaan satojen FARCin ja ELN:n sissien toimivan Venezuelan puolella lähellä Kolumbian rajaa.

Sovittelua tarvittu

Kolumbian ja Venezuelan kiista on herättänyt pelkoja aseellisesta yhteenotosta. Se on kuitenkin hyvin epätodennäköistä. Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva on jo ilmoittanut yrittävänsä tavata Chávezin elokuun alussa tilanteen lievittämiseksi. Myös Ecuadorin presidentti Rafael Correa on tarjonnut apuaan.

Naapurimaiden välit ovat olleet jo pitkään kylmät. Kolumbia on Yhdysvaltain läheisin liittolainen Etelä-Amerikassa, kun taas Venezuela on hakenut ystäviä Kuuban lisäksi Iranista ja Venäjältä. Maat kalistelivat toden teolla peitsiään edellisen kerran vuonna 2008, jolloin Kolumbia teki kansainvälistä oikeutta rikkoneen iskun Ecuadorin puolelle tuhotakseen sissijärjestö FARCin tukikohdan. Tuolloin molemmat maat lähettivät armeijansa rajalle valmiustilassa.

Viime vuonna Chávez jäädytti suhteet, kun Kolumbia päätti luovuttaa seitsemän sotilastukikohtaansa Yhdysvaltojen käyttöön. Kiista on vaikuttanut edelleen maiden kauppasuhteisiin.

Presidentti vaihtuu vaikeassa tilanteessa

Kolumbian ja Venezuelan välisellä rajalla oli perjantaina rauhallista, vaikka maat kävivätkin sanasotaa. Venezuelalaiset kutsuivat muun muassa Kolumbian väistyvää presidenttiä lvaro Uribea "sodanlietsojaksi". Uribe ja Venezuelan Chávez ovat käyneet sanasotaa jo vuosien ajan.

Uribe on kuitenkin väistymässä puoluetoverinsa Juan Manuel Santosin tieltä elokuun 7. päivä presidentin paikalta. Chávez on aiemmin esittänyt toiveen, että maat voisivat lieventää kiistojaan Santosin aikana. Santos on Uribea sovittelevampi, eikä hän ole vielä ottanut kantaa nykyiseen kiistaan. Entisenä puolustuministerinä Santos esitti vaalikampanjansa aikana kuitenkin Venezuelasta ja Chávezista useita kärjekkäitä mielipiteitä.

Eräiden asiantuntijoiden mukaan Santosin kannattaisi ohjata Kolumbia pois siitä eristyksestä, johon Uriben liittolaispolitiikka Yhdysvaltojen kanssa on etenkin Latinalaisessa Amerikassa maan johtanut.

Lähteet: AFP, Reuters