Venezuelan Chavez katkaisi diplomaattisuhteet Kolumbiaan

Venezuelan presidentti Hugo Chavez on katkaissut maansa diplomaattisuhteet Kolumbiaan, koska Kolumbia syyttää häntä vasemmistosissien suojelemisesta Venezuelan puolella. Chavezin mielestä taustalla on Yhdysvaltain juoni Venezuelaa vastaan.

Ulkomaat
Venezuelan presidentti Hugo Chavez
Palacio de Miraflores / EPA

Presidentti Chavez on määrännyt Kolumbian vastaisella rajalla olevat joukkonsa "maksimihälytystilaan". Kolumbia on esittänyt syytteidensä tueksi valokuvia kolumbialaisten Farc-sissien leireistä Venezuelan puolella. Sissejä sanotaan olevan leireissä noin 1 500, heidän joukossaan kapinallisten johtoa.

Chavez näkee tapansa mukaan asioiden taustalla Yhdysvaltain juonittelun hänen maataan vastaan. Hänen mielestään kapinallisten siirtyminen Venezuelan puolelle rajaa on Yhdysvaltain inspiroimaa aggressiota Venezuelaa vastaan.

Kolumbia on toimittanut valokuvat ja kartat kapinallisleireistä Amerikan valtioiden järjestölle OAS:lle. Samalla se vaatii Venezuelaa ryhtymään toimiin leirejä vastaan. Kolumbian mukaan sissit tappavat, sieppaavat ihmisiä ja salakuljettavat huumeita molemmin puolin rajaa.

Chavez ei ole tullut toimeen Kolumbian pian virkansa jättävän presidentin, konservatiivien Alvaro Uriben kanssa. Uribe on Yhdysvaltain tärkein liittolainen alueella.

Lähteet: AP, Reuters, AFP