Pirjo Karetie on ylivoimainen yleisurheilija

Jyväskyläläinen kävelijä voitti veteraanien MM-kisoissa 3 000 metrin ja 10 000 metrin matkat selvillä marginaaleilla. Ensimmäisellä matkalla eroa seuraavaan tuli kierros, jälkimmäisellä viisi minuuttia.

urheilu
Pirjo Karetie
Pirjo Karetie.Yle / Arvo Vuorela

Jyväskyläläinen Pirjo Karetie lienee suomalaisen yleisurheilun tuntemattomimpia monimaailmanmestareita.

Hän voitti Jyväskylässä veteraanien MM-kisoissa ylivoimaisesti naisten 65-sarjassa sekä kolmen- että kymmenen kilometrin kävelyn.

3000 metrin kävely käveltiin sisällä, mutta 10 000 metriä ulkona Jyväskylän sataman alueella.

- Onneksi oli aurinkoinen iltapäivä. Kävelyssä pitää olla polvet paljaana, sukkahousutkin piti sipaista pois. Paljaat polvet sanellaan säännöissä, jotta tekniikkaa voidaan pitää silmällä, Karetie kertoo.

Kisoihin hän lähti voitto tähtäimessä, sillä viime kesän MM-kisoista Sacramentosta tuli kolme mestaruutta.

- Aavistus oli semmoinen, viime kesän MM-kisoissa tuli nähtyä tilanne. Mutta aina tulee nuorempia mukaan, eikä voi olla varma minkälaisia vastustajia saa.

Karetien voitto oli kuitenkin selvä, hän voitti seuraavan kierroksella hallissa ja viidellä minuutilla 10 000 metrillä.

Kävelijäksi kokeilemalla

Pirjo Karetie aloitti kilpakävelyn 12 vuotta sitten. Aiemmin hän hiihti ja juoksi kestävyysmatkoja. Hän pohtikin mitä hänen yleisurheilunsa olisi.

- Minulle sanottiin, että kokeile kaikkea. Niin minä sitten tein, ja yksi lajeista oli kävely. Se alkoi heti mennä hyvin, ja tekniikka lähti suurin piirtein heti. Kävelyn kehittäminen on ollut minulle helppoa. Kun tekniikka sujuu, voi keskittyä vauhtiin ja kestävyyteen.

Harjun Urheilijoita edustava Karetie kipusi parissa vuodessa palkintosijoille, ja on nyt lajissaan voittamaton. Hänet valittiin myös viime vuoden veteraaniurheilijaksi. Kisamatkat hän tekee kuitenkin omilla rahoillaan.

- Teen sijaisuuksia. Ei näitä matkoja eläkkeen varassa tehdä, hän toteaa.

Lähteet: Yle Keski-Suomi