Kolmekymppinen lääkäri Tanja Komulainen lähtee ensimmäisiin arvokisoihinsa

Pälkäneen Luja-Lukon kiekonheittäjä Tanja Komulainen lähtee ensimmäisiin arvokisoihinsa EM-kisoihin Barcelonaan. Kiekko on herkkä laji, jossa voi tapahtua mitä vain, pohtii lääkäriksi valmistunut urheilija.

Tanja Komulainen
Tanja Komulainen
Tanja Komulainen.YLE / Hanna Juopperi

- Olen jo pitkään katsellut Barcelonan sivuja ja aikatauluja, osallistujalistoja ja tuloksia, miettinyt kilpailua ja käynyt sitä lävitse. Kyllä siihen henkisesti koko ajan valmistautuu, mutta kyllä se fiilis sieltä lopulta itsestään nousee, kertoo Tanja Komulainen kisafiiliksen rakentumisesta.

Komulainen heitti ennätyksensä 57,03 kesäkuussa Ikaalisissa. Jo sitä ennen hän oli aavistellut, että EM-paikka voisi olla mahdollinen.

- Heitin jo viime vuonna rajan ylitse ja hallissakin ylitin sen. EM-kisat olivat selkeä tavoite tälle kaudelle.

Maailman kärkitulos on saksalaisen Nadine Müllerin 67,78. Eroa Suomen kärkitulokseen on yli kymmenen metriä. Komulainen ei anna sen hämätä ja muistuttaa, että kiekonheitto on herkkä laji.

- Tulos riippuu valtavasti kisapäivän olosuhteista. Kisaan on vaikea laittaa mitään tiettyä tavoitetta. Koetan ottaa kaiken itsestäni irti ja katsotaan sitten missä kohtaa se nimi tulosluettelossa on. Yritän imeä itseeni kisojen ilmapiiriä ja ehkä sitä kautta tulee niitä loistavia tuloksia.

30-vuotias kisadebytantti

Tanja Komulainen kuvaa kehitystään askel askeleelta tapahtuneeksi. Aina kun yksi tavoite on saavutettu, on asetettu seuraava. Nyt EM-kisat olivat sopiva päämäärä.

Kiekonheittäjän ura poikkeaa myös usein monista muista huippu-urheilijoista, sillä monen heittäjän ura jatkuu menestyksekkäänä konkarinakin.

Suomen Barcelonan kisajoukkueessa on vain seitsemän naista. Näistä kaksi on kiekonheittäjiä, sillä Komulaisen lisäksi myös Sanna Kämäräinen valittiin joukkueeseen.

- Se on tärkeää ja Sanna on hyvä ystäväni. Olemme olleet leireillä ja kisoissa yhdessä aiemminkin. Saadaan toisistamme varmasti henkistä tukeakin, kun molemmat ovat kisamatkalla ensimmäistä kertaa. Voidaan jännän paikan tullen turvautua toisiimme, Tanja Komulainen nauraa.

Lääkäri-Komulainen

Tanja Komulainen on varmistanut tulevaisuutensa opiskelemalla itsensä lääkäriksi. Opiskelujen ja harjoittelun sovittaminen oli välillä rankkaa.

- Toimeentulon kanssa oli välillä tiukkaa, kun harjoittelu vei ylimääräisen ajan, eikä töiden tekemiseen jäänyt aikaa.

- Nyt on helpompaa, kun voi tehdä töitä ja urheilla. Minulla on onneksi vielä aika joustava työ, Komulainen kiittelee.

Lääkärin ammatista voisi helposti kuvitella olevan runsaasti hyötyä urheilu-uran kannalta, mutta kollegojenkin apua tarvitaan.

- Kyllä sitä välillä tarkkailee itseään vähän liikaakin, mutta jos alkaa tulla jotain kremppaa, täytyy mennä jonkun toisen vastaanotolle. Ei sitä osaa itseänsä arvioida niin järkevästi. Joitain vaivoja vähättelee ja joihinkin toisiin suhtautuu liiankin hysteerisesti, Komulainen naurahtaa.

Tanja Komulaisen kisat käynnistyvät heti avauspäivänä, kun naisten kiekonheiton karsinta alkaa tiistai-iltapäivänä.

Lähteet: YLE Tampere / Hanna Juopperi