Hyppää sisältöön

Paarma pistää stiletillä

Hyttysiä on tänä vuonna paljon. Paarmoja ei ole juurikaan tavallista enempää, mutta ne ovat poikkeuksellisen ärhäköitä. Helteiset säät ovat saaneet ne aktiivisiksi. Paarmasta sanotaan yleensä että se "puree", mutta hyttysen tavoin paarmakin pistää. Tosin kunnon "stiletillä".

Kuva: Jari Flinck / Yle

Hyönteistutkija Juhani Itämies Oulun yliopistosta tuntee paarmat. Hänen näkemyksensä mukaan paarmoja ei ole määrällisesti tavallista enempää, mutta helteistä johtuen ne ovat nyt liikekannalla. Paarma on nimen omaan kuuman sään ötökkä, ja viimeaikaiset helteet ovat saaneet ne suorastaan hulluiksi.

Paarma metsästää hyttysen tavoin verta, mutta sen konstit ovat hyttystä brutaalimmat. Paarmasta sanotaan yleensä, että se "puree". Toisinaan voi näyttää jopa siltä, kuin ihosta lähtisi pala pois paarman visiitin jälkeen.

Juhani Itämies kumoaa väitteen siitä, että paarma purisi. Paarma pistää, mutta pistämiseen se käyttää stiletin lailla heilahtavaa terää. Sen jälkeen se käy aterioimaan haavalle.

Joskus haava voi olla niin iso, että siitä vuotaa verta vielä paarman häivyttyäkin. Jälkikin voi muistuttaa puremaa, mutta kyseessä on siis pisto.

Vaaleat vaatteet päälle ja liikkumatta!

Jotkut ihmiset vetävät puoleensa enemmän paarmoja kuin toiset. Uhrinsa paarma valitsee pitkälti omien näköhavaintojensa pohjalta. Kun se näkee tumman liikkuvan hahmon, se olettaa sen olevan ruokailupaikka.

Jos siis haluaa välttää paarman hyökkäyksen, Juhani Itämiehen neuvo on pukeutua vaaleisiin väreihin ja pysyä liikkumattomana.

Toisaalta paarma myös haistaa ihmisen aivan kuten hyttysetkin.