1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ilmaistapahtumat ovat järjestäjille ongelmallisia

Kotimaisten yleisötapahtumien turvallisuusasiantuntijan mukaan turvallisuuskysymykset otetaan Suomessa paremmin huomioon kuin Euroopassa keskimäärin. Ilmaistapahtumien järjestäminen on kuitenkin aina haasteellista, tapahtumajärjestäjä sanoo.

Vuoden 2009 elokuussa Helsingin Jätkäsaareen saapui 85 000 Madonna-fania. Kuva: Tomi Mikola

Roskilden festivaaleilla vuonna 2000 väentungoksessa kuoli yhdeksän ihmistä. Tämän jälkeen yleisötapahtumien turvallisuuteen on kiinnitetty myös Suomessa erityistä huomiota.

Muun muassa Madonnan ja lukuisten stadionkonserttien sekä festivaalien turvallisuudesta vastannut Local Crew Oy:n turvallisuuspäällikkö Ville Ketonen näkee kuvien perusteella Duisburgin tragedian keskeisimpänä syynä sen, että tunnelin edustalla olevan yleisön luomaa painetta ei saatu rajoitettua esimerkiksi asianmukaisilla aidoilla.

- Tunnelinsuu näyttää myös vaarallisen pieneltä suurelle määrälle ihmisiä. Ongelma on myös se, että satojen metrien päässä jonottava yleisö ei tiedä, mitä edellä tapahtuu, Ketonen sanoo YLE Uutisille.

Ilmaistapahtumissa monia muuttujia

Sekä Ville Ketonen että pitkään rocktapahtumia järjestänyt promoottori Juhani Merimaa näkevät ilmaistapahtumien ongelmana sen, että niitä on vaikea ennakoida.

- Muuttujia on paljon. Esimerkiksi hyvä sää saattaa kymmenkertaistaa yleisömäärän, Merimaa kertoo.

Lainsäädäntö määrittelee Suomessa vastuun yleisötapahtuman turvallisuudesta järjestäjälle. Suurista yleisötapahtumista tulee laatia erillinen turvallisuus- ja pelastussuunnitelma.

Laki ei kuitenkaan määrää tapahtumille erillistä turvallisuusvastaavaa. Lisäksi järjestäjien osaamisessa on puutteita.

- Pelastushenkilölle järjestetään koulutusta, mutta järjestäjille sitä on tarjolla vain niukasti, Ketonen sanoo.

Duisburgissa suuren yleisömäärän ei kuitenkaan pitänyt tulla yllätyksenä, sillä vuonna 2008 Dortmundissa järjestettyyn Love Paradeen saapui paikalle 1,6 miljoonaa konemusiikin ystävää. Duisburgissa oli arvion mukaan 1,4 miljoonaa ihmistä.