1. yle.fi
  2. Uutiset

Järjestäjiä syytetään Love Parade -kaaoksesta

Duisburgin poliisi kiistää, että festivaalialueen turvallisuudessa olisi ollut puutteita. Silminnäkijät syyttävät järjestäjiä tapahtuma-alueelle vievän tunnelin tungoksesta, joka koitui useiden festivaalivieraiden kohtaloksi. Saksan Duisburgissa ainakin 19 ihmistä kuoli ja yli 300 loukkaantui elektronisen musiikin festivaaleilla lauantai-iltana sattuneessa onnettomuudessa.

Ulkomaat
Onnettomuuden tapahtumapaikalle oli jätetty lukuisia kukkia ja viestejä kuolleiden muistoksi.Roland Weihrauch / EPA

Kuolleiden joukossa oli saksalaisten lisäksi kaksi espanjalaista, australialainen, italialainen, hollantilainen ja kiinalainen. Kuolleista vielä yksi on tunnistamatta. Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan, että tunnistettujen joukossa ei ole suomalaisia. Tarkat tiedot loukkaantuneiden kansallisuuksista saadaan aikaisintaan maanantaina.

Uhriluvun pelätään vielä nousevan, sillä monien tungoksessa saamien vammat ovat vakavia. Ahtaan tunnelin ihmismassoissa loukkaantui poliisin mukaan 340.

Love Paraden järjestäjiä kritisoidaan Saksassa voimakkaasti siitä, että reilusti yli miljoonan kävijän festivaaliin, moottoritien ja rautatien väliselle ratapihalle, oli vain yksi sisäänkäynti. Paikallisten medioiden mukaan alueelle olisi mahtunut noin 250 000 ihmistä eli kuudesosa paikalla olleista.

Silminnäkijöiden mukaan kaaos sai alkunsa viiden maissa paikallista aikaa, kun festivaalialueen pullonkaulaksi muodostunut 500-metrinen tunneli tukkeutui vastakkaisista ihmisvirroista ja väkeä alkoi tallautua toisten jalkoihin. Osa yritti kiivetä pitkin seinärakennelmia tai hypätä yli kulkuesteen. Uutiskanava ARD:n mukaan osa kiipeämistä yrittäneistä ihmisistä olisi pudonnut alas väkijoukkoon, mikä mahdollisesti laukaisi paniikin ihmisjoukossa. Suurin osa menehtyneistä ilmeisesti musertui väkijoukkoon.

Poliisi on kertonut, että juuri ennen kaaosta se käski alueelle yrittäviä festivaalivieraita kääntymään kannoillaan, koska alue oli jo tukossa ihmisistä. Silminnäkijöiden mukaan tämä johti siihen, että tunneliin virtasi lisää ja lisää ihmisiä eikä siitä päässytkään läpi.

Festivaalia ei keskeytetty kaaoksen puhjettua, sillä se olisi järjestäjien mukaan lisännyt paniikkia yleisössä.

Sunnuntaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa tapahtuman järjestäjät olivat vaitonaisia. Heidän mukaansa on vielä liian varhaista sanoa, lopettavatko Duisburgin traagiset tapahtumat yli 20 vuotta vanhan festivaalin. Ensimmäinen Love Parade järjestettiin Berliinissä 1989. Muutaman sadan hengen tapahtumasta on vuosien varrella kasvanut Euroopan suurin konemusiikkifestivaali.

”Kauhistuttava katastrofi”

Saksan valtiojohto on esittänyt surunvalittelunsa Duisburgin teknofestivaalin kuolintapausten johdosta. Saksan presidentti Christian Wulff kuvaa lauantain joukkopaniikin laukaisemia kuolemia katastrofiksi.

- On kauhistuttavaa, että tällainen katastrofi toi kuolemaa, kärsimystä ja tuskaa rauhallisille ja iloisista nuorista täyttyneille festivaaleille, Wulff sanoi medialausunnossaan.

Myös liittokansleri Angela Merkel kertoi olevansa tyrmistynyt uutisesta ja välitti surunvalittelut omaisille.

Edellisen kerran musiikkifestivaalit ovat saaneet näin synkän käänteen, kun yhdeksän nuorta musertui yleisössä kuoliaaksi esiintymislavan edustalla Tanskan Roskildessa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi