Turvapaikanhakijoiden määrä romahti

Turvapaikanhakijoiden määrä on pudonnut viime vuoden ennätyslukemista. Viime vuonna hakijoita oli 6 000, kun taas tänä vuonna turvapaikkaa hakee arviolta 4 000 henkilöä. Maahanmuuttovirasto karsii tänä vuonna vastaanottokeskuksista jopa 1 000 paikkaa.

Kotimaa
Maahanmuuttaja kävelee vastaanottokeskuksen käytävällä.
Yle

Turvapaikanhakijoiden määrää on vaikea ennustaa etukäteen. Hiljaisimpana vuonna hakijoita oli vain 1 500, mutta viime vuonna määrä kipusi yllättäen 6 000:een.

Tänä vuonna hakijamäärät vuorostaan laskevat, sillä turvapaikanhakijoita tulee arviolta 2 000 vähemmän kuin viime vuonna. Tänä vuonna hakijoita arvioidaan olevan reilut 4 000.

Helsingin vastaanottokeskuksessa Kyläsaaressa on myös huomattu, että käytävien vilske on rauhoittunut.

- Nyt on selvästi väljempää. Viime kesänä tähän aikaan meillä oli talo, huoneet ja ullakko hyvinkin täynnä. Ihmisiä piti siirtää nopeasti eteenpäin, vertaa Helsingin vastaanottokeskuksen vs. johtaja Heta Puronen.

Tänä vuonna eroon jopa tuhannesta paikasta

Vastaanottokeskuksista huolehtivalle Maahanmuuttovirastolle turvapaikanhakijoiden ennakoimaton saapuminen tietää tilaongelmia. Parin viime vuoden aikana on perustettu kymmenkunta uutta vastaanottokeskusta ja -yksikköä. Nyt keskukset ovat vajaakäytössä.

Maahanmuuttovirasto on luopunut kesän aikana 700 asukaspaikasta. Useimmat näistä ovat olleet vuokrakiinteistöjä.

Jos hiljaiselo jatkuu, niin syksyllä on varauduttu karsimaan useita satoja paikkoja lisää.

- Helposti puhutaan joistakin sadoista paikoista, kuvaa syksyyn varautumista ylitarkastaja Veikko Pyykkönen Maahanmuuttoviraston vastaanotto-osastosta.

Sisäministeriössä ei kuitenkaan ole keskusteltu kokonaisten vastaanottokeskusten lopettamisesta.

Aiemmin tänä vuonna tehtiin päätös Parikkalan alaikäisten tukiasumisyksikön lopettamisesta, sillä nuorten turvapaikahakijoiden määrä on pudonnut. Keskus aloitti toimintansa viime vuoden alkupuolella.

Bulgarialaiset hakijat eivät tule enää Suomeen

Heinäkuun alussa tuli voimaan lakimuutos, jonka perusteella EU-maiden kansalaisten hakemukset käsitellään nopeutetusti. Kielteisen päätöksen jälkeen hakijan on poistuttava maasta nopeasti.

Turvapaikanhakijoina on ollut etenkin bulgarialaisia. Käytännössä toisen EU-maan kansalainen ei voi saada Suomesta turvapaikkaa.

Lainmuutos on vähentänyt selvästi EU-maista tulevien hakijoiden määrää. Maahanmuuttoviraston mukaan uusia bulgarialaishakijoita ei ole juurikaan tullut heinäkuun alun jälkeen.

Vastaanottokeskuksissa oleskelee myös 500 oleskeluluvan saanutta henkilöä, joille ei ole löytynyt kuntapaikkaa. Koska kuntapaikkoja ei ole riittävästi, on odotettavissa että yhä suurempi joukko oleskeluluvan saaneita joutuu majoittumaan vastaanottokeskuksiin.

Lähteet: YLE Uutiset