Kuvanveistäjä Ukri Merikanto on kuollut

Kuvanveistäjä Ukri Merikanto kuoli pitkän sairauden jälkeen Helsingissä sunnuntaina.

kulttuuri

Ukri Merikanto oli syntynyt Helsingissä 20.3.1950. Hän valmistui kuvanveistäjäksi Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1971. Hän piti lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistui moniin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Merikanto voitti useita veistokilpailuita, ja hänen julkisia teoksiaan on eri puolilla Suomea lähes kaksikymmentä, muun muassa Helsingissä Sibelius-Akatemiassa ja seurakuntien virastotalossa Kalliossa.

Merikannon teoksia on kaikissa keskeisissä suomalaisissa kokoelmissa. Vuonna 1975 hän sai valtionpalkinnon ja vuonna 2009 Pro Finlandia -mitalin.

Veistäjänä Merikanto oli puhdaslinjainen modernisti, jonka muotokieli oli abstraktia, joskin myös kirjallisia ja musiikillisia elementtejä sisältävää.

Merikanto luotti tuttuihin hakkureihin

Ukri Merikannon patsaat saivat vuosikymmenien ajan konkreettisen muotonsa loimaalaisten kivimiesten käsissä. 1980-luvulla alkanut yhteistyö jatkui aina tähän kevääseen asti. Merikannolta ei jäänyt töitä kesken, kertoo yksikönjohtaja Mikko Paljakka Loimaan Kivestä.

- Kaikki kesken olleet työt tulivat kuntoon. Viimeiset olivat niitä, jotka menivät Salmelan taidekeskukseen, ja niitä, jotka nyt ovat näytteillä Galleria Ortonissa Helsingissä.

Entä millainen mies Ukri Merikanto oli työtoverina?

- Minun mielestäni yhteistyö toimi oikein hyvin. Uskoisin, että hän luotti meihin, ja me luotimme häneen. Sitten meillä olivat jo henkilöityneet ne kaksi hakkuria, jotka suurimmalta osalta tekivät hänelle kivityötä. Mäkipään Pauli teki muotoja, ja Teijo Repo hioi niitä.

Paljakan mukaan Merikannon ei enää tarvinnut paljoakaan selittää, mitä hän halusi.

- Vuosien saatossa oli muodostunut jo sellainen tilanne, että tiedettiin tietyistä asioista, mitä hän halusi veistoksessa olevan ja miten se piti tehdä.

Lähteet: YLE Uutiset, Radion Kulttuuriuutiset