1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Victoria Schultzin valokuvat vievät mielen maisemiin

Pitkäaikainen YK:n dokumentaristi ja Yleisradion kirjeenvaihtaja Victoria Schultz vaihtoi elokuvan taidevalokuvaan. Valokuvissaan Schultz luo asunnoista ja muista paikoista unenomaisia maisemia, joissa näkyy kuvaajan filmintekijätausta.

kulttuuri
Victoria Schultzin valokuvateos.
Victoria Schultz

Valokuviensa inspiraationa Victoria Schultz on käyttänyt kirjallisia sitaatteja muun muassa Barack Obamalta, Orhan Pamukilta ja Anne Carsonilta.

- Lukiessani pari vuotta sitten erilaisia kirjoja niistä hyppäsi sanontoja, jotka innoittivat luomaan tällaisia sisäisiä maisemia, Schultz kertoo.

Samoin kuin säveltäjä antaa tekstille uuden ulottuvuuden musiikillaan, Schultz lähti tekemään valokuvia sanojen perusteella.

Filmintekijän tausta näkyy

Osa kuvista on lavastettu niin pitkälle, että ne muistuttavat installaatioita. Schultz on kuvannut paitsi rakennuksia ja asuntoja myös itseään.

YK:n dokumentaristina 15 vuoden ajan toiminut Schultz suuntasi kameran ensimmäistä kertaa itseensä vieraillessaan nelisen vuotta sitten Kosovossa. Hän oli antanut tuttavaperheen tyttärelle lahjaksi digikameran ja seurasi miten tyttö nappasi ensimmäisen valokuvan äidistään, toisen tädistään ja kolmannen – itsestään.

- Samalla jokin klikkasi sisälläni, Schulz kuvailee.

Victoria Schultz näkee kuvissaan selviä vaikutteita omasta historiastaan filmintekijänä.

- Nämä ovat tavallaan still-kuvia. Vaikka en kuvannutkaan itse tehdessäni dokumenttifilmejä, niin kyllähän siinä oppi miten ajatella kuvin.

Victoria Schultzin valokuvanäyttely Inscapes - Sisäisiä maisemia avautuu tiistaina Galleria Laterna Magicassa Helsingissä.

Lähteet: Radion kultuuriuutiset / Tiina Harpf

Lue seuraavaksi