Katutaiteilijan kesäpesti tuo nuoria Oulun kaduille

Oulun kaduilla näkyvät ja kuuluvat tänä kesänä nuoret katutaiteilijat. Kaupunki kokeilee nyt ensimmäistä kertaa nuorten palkkaamista katutaiteilijoiksi. Tavoitteena on elävöittää keskustaa.

kulttuuri
Henrika Palokangas
Yksi tämän kesän nuorista katutaiteilijoista on alttoviulisti Henrika Palokangas.Sonja Heikkinen

Rekrytoinnin takana ovat Oulun kaupunki ja Oulun liikekeskus -yhdistys. He ovat palkanneet katutaiteilijoiksi 15–16-vuotiaita nuoria.

Nuoria taiteilijoita on työllistetty kesäisin myös muissa Suomen kunnissa. Kuhmossa on palkattu kesämuusikoita jo 15 vuoden ajan, ja siitä on otettu mallia esimerkiksi Raahessa.

Kadulla soittaminen vaatii rohkeutta

Yksi Oulun nuorista katutaiteilijoista on 15-vuotias Henrika Palokangas, joka soittaa alttoviulua.

- Etsiskelin kesätöitä aika paljon, ja koska soitan viulua, niin hoksasin, että katutaitelijan työ vaikuttaisi mielenkiintoiselta ja mukavalta. Kun on jo aikaisemmin harrastanut soittoa yhdeksän vuotta, niin tämä oli luonnollinen vaihtoehto, Palokangas kertoo.

Palokangas soittaa ohikulkijoille pieniä melodisia kappaleita kuten Beethovenia ja Mozartia. Muut nuoret katutaiteilijat tuovat Oulun kaduille rokkia ja populaarimusiikkia, mutta nähdäänpä siellä myös balettia.

Oulun liikekeskuksen toiminnanjohtaja Heikki Viertola kiittää katutaiteilijoiksi ryhtyneitä nuoria uskalluksesta.

- Katutaiteen tekeminen ei ole helppoa. Siinä ollaan katutilassa ja tavallisista ohikulkijoista pitäisi saada yleisö. Nostan nuorille hattua, että he ovat uskaltaneet innoissaan lähteä mukaan tällaiseen, Viertola sanoo.

Kaduille kaivataan myös sirkusharrastajia

Jos Oulun katutaiteilijakokeilu sujuu hyvin, tullaan nuoria taiteilijoita palkkaamaan mahdollisesti tulevinakin vuosina. Muusikoiden ja tanssijoiden lisäksi Oulun liikekeskus toivoisi esiintyjiksi jatkossa myös sirkusharrastajia ja kuvataiteilijoita.

Oululaiset ovat suhtautuneet nuoriin katutaiteilijoihin kannustavasti, kertoo koordinaattori Sonja Heikkinen.

- On tullut hyvää palautetta ja ihmiset ovat jääneet katselemaan nuoria esiintyjiä. Juuri sitä mitä ollaan haettukin, Heikkinen kertoo.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Maija Lielahti