1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pussikaljaelokuva valtasi Kallion kadut

Kallion kaupunginosa on viime viikkoina toiminut suurena lavasteena, kun sen kaduilla ja puistoissa on kuvattu Pussikaljaromaanin elokuvaversiota. Keskellä vilkkainta kaupunkia kuvaaminen on vaatinut paljon varsinkin turvajärjestelyiltä. Tekijöiden mukaan Kallio on kuitenkin ottanut heidät avosylin vastaan.

kulttuuri
Kuvausryhmä katkaisi Vaasankadun liikenteen aina ottojen ajaksi.YLE

Tunnelma Vaasankadulla on alkuiltapäivästä lähes uninen. Ravintolan terassilla nautitaan rauhassa juomia, vaikka aivan vieressä hyörii kokonainen kuvausryhmä. Päivän kohtauksessa Pussikaljaelokuvan sympaattiset antisankarit seuraavat vartijan ja varkaan kohtaamista Vaasankadulla.

Kallio ja sen syke ovat pääosia esittävälle näyttelijäkolmikolle tuttuja myös omasta elämästä. Kaikki ovat pitäneet siellä jossain vaiheessa elämäänsä majaa. Elokuvassa Hennistä näyttelevä Eero Milonoff sanoo tutun ympäristön luovan kuvauksiin aivan omanlaisensa tunnelman.

– Tietysti se aina helpottaa rooliin sisäänmenoa, jos tuntee sen ilmapiirin ja meiningin, josta ollaan kertomassa.

Jumissa Kalliossa

Elokuvasovitus kertoo Mikko Rimmisen romaanin tavoin syrjäytymisen kynnyksellä olevien nuorten miesten ystävyydestä.

Tarinan taustana toimiva Kallio nousee yhteen päärooliin henkilöiden rinnalle. Kuvauksissa on seikkailtu muun muassa Helsinginkadulla ja Torkkelinmäen puistoissa. Luvat kuvauksiin ovat hellinneet kaupungilta ongelmitta, kertoo ohjaaja Ville Jankeri.

– Suurin osa kuvauspaikoista on suoraan kirjasta. Joitain on sitten muunneltu, mutta ei koskaan siitä syystä että emme olisi päässeet kuvaamaan. Emmekä me ole varoneet noita isoja risteyksiäkään, vaan päätimme, että kyllä noilla autenttisilla paikoilla pitää tehdä.

Viidenkymmenen hengen työryhmä, joka välillä tukkii kokonaisia katuja, on kuitenkin herättänyt kiinnostusta niin ohikulkijoissa kuin viranomaisissakin, toteaa tuottaja Rimbo Salomaa.

– Torkkelinmäen puistossa poliisit tulivat hyvin tarkkaan kyselemään kaikista luvista. Meidän järjestelijämme sitten esitteli kaikki luvat ja kaikki meni lopulta hyvin, mutta hyvin tarkkaan ne syynäsi meidät, Salomaa naurahtaa.

Häiriöitä ei edes nimeksi

Työryhmä pelkäsi etukäteen vilkkaan seudun aiheuttamia häiriöitä, mutta turvaryhmä ja liikenteenpysäyttäjiksi pestatut palomiehet ovat pitäneet kuvauspaikat rauhallisina. Aina yllätykset eivät ole kielteisiä, pohtii elokuvan Lihiä näyttelevä Ylermi Rajamaa.

– Yllättäviä tekijoitä tulee jatkuvasti eteen, mutta se on samalla sillä tavalla hauskaa, että niitä pystyy sitten hyödyntämään usein. Ikinä ei tiedä, mitä tapahtuu, mutta siinä pysyy sitten oikealla tavalla varpaillaan. Ei ainakaan tule tylsää.

Marsalkan roolissa esiintyvä Jussi Nikkilä kertoo, että Kallion ihmiset ovat pääosin olleet todella ystävällisiä.

– Joku tosin heitteli partsilta meitä viinirypäreillä, mutta sitten siihen ottoon saatiin lopulta kuvattua lokki, joka huomasi sen rypäleen ja tuli syömään sitä ja hyökkäsi melkein kimppuun. Mutta ei sekään ollut mikään oikea vaaratilanne vaan hauska juttu.

Teattereihin Pussikaljaelokuva tulee ensi vuoden syksyllä.

Lähteet: YLE Helsinki / Maija Mokkila

Lue seuraavaksi