Heikki Routamaa on Vuoden Unikeko 2010

Naantalin satama-altaaseen molskahti tänä vuonna yrittäjä Heikki Routamaa. Valtakunnan virallinen Unikeko sai vetisen herätyksen tiistaiaamuna kello seitsemän.

Kotimaa
Unikeko 2010 Heikki Routamaa ja tasavallan presidentti Tarja Halonen.
Unikeko 2010 Heikki Routamaa ja tasavallan presidentti Tarja Halonen.YLE / Seppo Luotohaara

Routamaa on pitkän linjan ravintolayrittäjä, joka on mm. tunnettujen Merisali ja Trappi -ravintoloiden omistaja.

- Vesi oli oikein sopivaa. Sellaiset 25 astetta eli oli oikein lämmintä. Tämä on suuri kunnia ja sanotaan näin, että vastuu painaa harteilla. Kyllä tällainen valinta oli yllätys, Routamaa kertoi tuoreeltaan.

Unikeonpäivän vietto alkoi Naantalissa jo aamukuudelta, jolloin perinteinen herätyskulkue kiersi kaupungissa. Kulkueessa oli toistakymmentä osallistujaa. Aamutakkeihin ja -tossuihin sonnustautuneet aamunvirkut mm. kalistelivat kattilankansia kaupunkilaisia herätellen.

Myös tasavallan presidentti Tarja Halonen oli paikalla seuraamassa Unikeon herätysjuhlaa. Hän myös osallistui perinteiseen aamupalaan Unikeon kanssa.

- Halonen toivotti työntäyteistä vuotta, Routamaa kertoo keskustelusta aamupalapöydässä.

Vuosikymmenet ravintola-alalla

Heikki Routamaa aloitti ravintolauransa Turun Hotel Marina Palacen yökerhon hoitajana kahden vuoden ajan. Marinan jälkeen hän oli mukana Naantalin Tavastin Killan uudistamisessa ja uudelleen avaamisessa.

Tavastin Kilta oli Suomen ensimmäinen ravintola, jonka yhteyteen avattiin kesäterassi. Silloinen Alkon paikallisjohtaja kommentoi kesäterassin anniskeluhakemusta tokaisemalla ”laita vaan, kuka nyt kadulla ryyppäisi”.

Kesäterassista tuli kuitenkin menestys ja se houkutteli uutuudellaan veneilijöitä, mökkeilijöitä, turisteja ja turkulaisiakin.

Ensimmäiset omat yritykset Routamaa hankki 1970-luvulla, jolloin hän mm. pyöritti Turussa kahviloita. 1980-luvulla hän hankki Naantalista Merisalin.

Unikeon valitsijoiden mukaan Routamaan pitkäjänteinen ja monivuotinen työ Naantalissa on luonut Naantalin rantaan ravintolamiljöön, joka on Suomessa vertaansa vailla.

Salossakin oma unikeko

Myös Salon kaupunki on jo vuosien ajan valinnut oman unikekonsa. Tänä vuonna kunnian sai kaupungin hallintojohtaja Irma Nieminen.

Lähteet: YLE Turku