Heinolassa ei riitä nuoria vuokrataloon

Nuorten vuokratalon rakentaminen Heinolaan on ollut virheinvestointi. Vuokratalon asunnoista on kolmannes tällä hetkellä tyhjänä. Matalaenergiatalo valmistui runsas vuosi sitten.

Heinola
Joissakin matalaenergiataloissa asukkaat voivat säädellä itse ilmanvaihtoa ja lämmitystä.YLE / Juha-Pekka Huotari

Kerrostalossa on ollut alusta saakka paljon tyhjää. Asuntojen vähäiseen kysyntään syyksi on epäilty vuokrien korkeaa hintaa ja talossa ollutta häiriökäyttäytymistä. Talossa isännöi Nuorisoasuntoliitto, toimitusjohtaja Stefan Johansson mukaan talo on haasteellinen.

- Tämä on osoittautunut hyvin haastavaksi kohteeksi ihan sijainnin osalta. En ollut itse mukana kun sijaintipäätös tehtiin mutta tiedämme nyt että Heinola ei ole ainakaan muuttovoittokunta. Kyllä suurin syy on asukaspulaan tässä ilman muuta.

- Talo on suunniteltu ja rakennettu ennen lamaa jonka johdosta rakennuskustannukset ovat olleet korkeat. Siitä syystä vuokratasossa ei ole voitu mennä niin alas kuin olisi haluttu ja sekin voi olla syynä asukaskatoon, pohti Nuorisoasukasliiton toimitusjohtaja Stefan Johansson.

Heinolassa eräs ongelmista on että paikkakunnalle ei ole saatu perustettua paikallisyhdistystä, josta löytyisi talossa toimiva asumisohjaaja, sanoo toimitusjohtaja Johansson. Asukashankinnan osalta Nuorisoasukasliitto on neuvotellut myös Heinolan kaupungin kanssa.

Stefan Johanssonin mukaan asuntola on matalalaenergiatalon ylläpitokustannukset ovat pieniä ja tulevaisuudessa vuokrataso tulee laskemaan kun investointikulut on kuoletettu.

Lähteet: YLE Lahti