Tulva vei sillan Kiinassa - kymmeniä kuoli

Kiinassa ainakin 37 ihmistä on kuollut sillan sorruttua rankkasateiden nostaman tulvan takia maan keskiosassa. Onnettomuus sattui Luanchuanin alueella Henanin maakunnassa, ja ainakin 19 ihmistä on yhä kateissa, kertoo paikallinen sanomalehti. Kiinan viranomaiset varoittavat uusista rankkasateista eri puolilla maata.

Ulkomaat

Luanchuanissa 153 metriä pitkä silta romahti lauantaina. Suurin osa sillalla olleista ihmisistä putosi jokeen, joka virtaa erittäin vuolaana rankkasateiden jäljiltä. Turmasta pelastettiin kuusi ihmistä.

Kaikkiaan rankkasateiden nostamat tulvat ovat vaatineet pelkästään Henanin maakunnassa yli 50 kuolonuhria. Lähes 200 000 ihmistä on jouduttu asuttamaan tilapäisesti muualle, Dahe-lehti kirjoittaa verkkosivuillaan.

Uutistoimisto Xinhuan mukaan 21 ihmistä on kateissa sateiden aiheuttaman maanvyöryn jäljiltä Hanyuanissa lounaisessa Sichuanin maakunnassa. Kymmeniä koteja on jäänyt kivien ja mudan alle, ja noin 4 000 ihmistä on jouduttu evakuoimaan.

Kiina on kärsinyt tänä vuonna pahimmista tulvista vuosikymmeneen. Kaikkiaan tulvissa ja sateiden laukaisemissa maanvyöryissä on alkuvuonna kuollut yli 750 ihmistä, ja satoja on kateissa. Lukujen uskotaan synkkenevän entisestään, sillä eri puolille maata on ennustettu lisää rankkasateita.

Viranomaisten mukaan tulvat ovat aiheuttaneet kymmenien miljardien dollareiden aineelliset vahingot.

Vedenpinta on noussut parissakymmenessä suuressa joessa yli turvarajan. Esimerkiksi Huaijoen keskijuoksulla Anhuin ja Henanin maakunnissa vedenpinta on puolitoista metriä rajan yläpuolella. Kolmen rotkon patoaltaalla vesi nousi viime viikolla ennätyksellisen korkealle.

Lähteet: Reuters, AP