Aamun lehdet

Tiistain lehdissä muun muassa ehdotetaan kokoomuksen ja keskustan likeisempää yhteistyötä europarlamentissa, valitellaan sitä, että opettaja tarvitsee juristin apua koululaisten vanhempien takia ja todetaan viljan hinnan olevan nousussa.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Europarlamentaarikot yhdistäisivät europarlamenttiryhmänsä, Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Ville Itälä (kok) ja Hannu Takkula (kesk) ajavat kokoomusta ja keskustaa yhteen europarlamentissa. Sillä keinoin Suomi voisi heidän mielestään maksimoida valtansa.

Lehden mukaan käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Suomen edustajat liberaalidemokraattisessa ryhmässä ALDE:ssa liittyisivät Euroopan kansanpuolueeseen EPP:hen, joka on parlamentin suurin ryhmä.

"Raadollisesti voisi sanoa, ettei mepin asiantuntemuksella ja osaamisella ole mitään merkitystä, jollei ryhmässä ole tarpeeksi voimaa, Takkula toteaa."

Itälän mielestä taas yhteistyötä europarlamentissa tulisi lisätä myös siksi, että porvarihallitus jatkanee Suomessa.

"Porvariyhteistyön tiivistäminen olisi Itälän mukaan paitsi mahdollista myös toivottavaa kotimaassakin. Pidemmällä aikavälillä puhuttaisiin jo puolueiden yhdistämisestä.

- Yhdistyminen olisi ehkä kuitenkin helpompi aloittaa europarlamentissa, Itälä pohtii."

Juristit tulivat kouluun

Opettaja tarvitsee turvakseen juristin, kertoo Keskisuomalainen.

Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) puheenjohtajana ensi sunnuntaina aloittava Olli Luukkainen on huolissaan koulumaailman juridisoitumisesta.

"Luukkaisen mukaan OAJ:n lakimiesten hoidettavana on koko ajan enemmän tapauksia, joiden taustalla on vanhempien vaateet.

- Kodit odottavat koulujen hoitavan tehtäviä, jotka eivät kouluille kuulu. Opettajia juristien mukaantulon yleistyminen pelottaa, Luukkainen totesi maanantaina Jyväskylässä Suomen harjoittelukoulujen opettajien koulutuspäivillä."

Luukkainen selittää ilmiötä yksilöllisyyden korostamisella ja koko yhteiskunnan ”amerikkalaistumisella”. Luukkainen kertoo lehdessä, että vanhemmat tuntevat koululainsäädännön yhä paremmin ja katsovat tietävänsä, mihin heidän lapsellaan pitäisi olla oikeus.

"Ongelma kuitenkin on, että vanhemmat katsovat lapsensa oikeuksia hyvin subjektiivisesti. He eivät ymmärrä, että samat oikeudet koskevat jokaista toistakin lasta. Opettaja ajautuu sitten sovittelemaan vaatimusten viidakkoa.

- Aiemmin luotettiin opettajan päätökseen. Nyt mukaan tulee jossain määrin myös juristit", Luukkainen sanoo.

Hänen mielestään juridisoituminen on huolestuttavaa, koska opettajat alkavat varoa virheitä. Se taas tappaa koulumaailmassa tarvittavan luovuuden.

Viljan hinta nousee

Forssan lehti muistuttaa siitä, kuinka viljasadosta on tulossa Suomessa pienin kymmeneen vuoteen ja peräti neljänneksen huonompi kuin viime vuonna.

"Viljan hinta on tänä kesänä noussut maailman viljapörsseissä muutaman vuoden alhosta. Kysynnän ja tarjonnan lain mukaan huonona satokautena hinnat ovat korkealla ja hyvänä matalalla, mutta sen lisäksi asialla on myös keinottelijoita."

Lehden mielestä viljojen hintojen heilahtelut ovat nykypäivää. Globaali viljan kallistuminen aiheuttaisi samalla elintarvikkeiden hintojen nousua.

"Hintoja hilaa hiljalleen ylös kysynnän kasvu, kun Aasian nousevat suurmaat vaurastuvat. Lisänä sopassa ovat biopolttoaineet, joiden raaka-aineiden kasvattaminen valtaa peltoalaa."

Kansainvälistä rikollisuutta torjutaan lepsusti

Savon sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan järjestäytynyt kansainvälinen rikollisuus on kasvava uhka ja merkittävä taloudellinen mahti.

"Laittomien kauppavirtojen vuosittainen arvo on sata miljardia euroa, arvioi YK:n alaisen huume- ja rikosviraston UNODC hiljattain julkaisemassaan kattavassa raportissa (Taloussanomat 26.7.).

Kaupan on kaikenlaista: huumeita, ihmisiä, puutavaraa, lääkkeitä, norsunluuta, aseita ja varastettuja identiteettejä. Rahakkainta on edelleen huumekauppa."

Lehden mukaan useimmissa tapauksissa laiton liiketoiminta kuitenkin joko suuntautuu tai saa alkunsa maailman suurista talouksista kuten G8-maista. UNODC syyttääkin johtavia talousmaita välinpitämättömyydestä ongelmaa kohtaan, Savon Sanomat toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset