1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sirkka-Liisa Anttila

Sirkka-Liisa Anttila panee voita leivän päälle

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ylistää voin ja kuhan makua. Keskieurooppalaisille on alkanut maistua myös suomalaiset laktoosittomat maitotuotteet.

Maa- ja mestsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila sekä ruokalähettiläs Kim Palhus Tammelan lähiruokaseminaarissa 2010 Kuva: YLE / Maarit Piri-Lahti

Tammelan lähiruokapäivillä Sirkka-Liisa Anttila valmisti hämäläistä kuhaa. Ministeri uskaltaa puhua voin puolesta.

- On olemassa tutkimuksia, ettei voi niin vaarallista ole. Luulen, että syy on enemmän ihmisen fysiologiassa kuin voissa jos puhutaan sydän- ja verisuonitaudeista, Anttila uskoo. Hyvä maku on hänen mielestään ruuassa tärkeintä.

- Omat kolestroliarvoni ovat täysin kunnossa, vaikka syönkin voita.

Suomalaisella kuhalla olisi Keski- Euroopassa hyvät markkinat. Anttilan mukaan Keski-Suomessa ja Savossa on käynnistynyt kuhasta vientituote hanke.

- Keski-Euroopassa ei ole järviä ja järvikalalle on kysyntää. Suomessa ei ole siinä määrin raskasmetalleja eikä salmonellaa, mikä on yleistä Euroopassa, Anttila ylistää.

- Saimme juuri Euroopan ympäristökomissaarilta kiitosta suomalaiselle viljelijälle.

Anttila kertoo myös, että laktoosittomat tuotteet ovat olleet koemyynnissä Hollannissa ja Ranskassa. Myynti on lähtenyt hyvin liikkeelle.

- Euroopassa ei vielä tätä teknologiaa, joten Suomella on hyvät mahdollisuudet laktoosittomien tuotteiden vientiin.

Lähiruualle logistiikka Forssan seudulle

Logistiikka on iskusana myös lähiruuasta puhuttaessa. Se tarvitsee oman kuljetusketjun jotta ohjautuisi kauppoihin. Forssan seudulle kaavaillun lähiruoan logistiikkakeskuksen selvitystyö alkaa elokuussa. Hankkeen alkuvaiheessa muun muassa kartoitetaan sadan kilometrin säteeltä ne tahot, jotka haluavat lähteä mukaan lähiruokakeskukseen, kertoo Agropolis Oy:n toimitusjohtaja Jukka Hallikas.

Hallikas sanoo, että koska logistiikkakustannukset ovat hyvin kalliit elintarvikeyrityksille, yhteisen keskuksen avulla yksittäinen yritys voi vähentää omia kustannuksiaan.

Muita reseptejä Aitoja makuja Hämeestä - elintarviketuotannon kehittämishankkeen Agropoliksen järjestämältä lähiruokapäivältä:

Hevosenfileetä, hämäläistä vihanneshöystoä ja valkosipulipyreetä

Grillaa file pihveinä tai kokonaisena ja mausta suolalla, pippurilla ja valkosipulilla. Anna levätä hetki. Vihanneshöystö: porkkanaa, sipulia, kaalia, herneitä, toimaattia, voita sitruunamehua. Pilko vihannekset pieniksi, hauduta voissa ja mausta. Valkosipulipyree: paahda valkosipuleita grillissä kypsiksi. kuori kynnet, lisää tilkka kermaa ja soseuta.

Grillattuja possukääröjä ja hunajaporkkanaa

Possunpaistia ohuina viipaleina, Dijon-sinappia, persiljaa, rucolaa, suolaa pippuria ja sitruunamehua. Nuiji paistiviipaleet ohuiksi. Sivele pintaan ranskalaista sinappia. Pilko perrsija ja rucola, ripottele pintaan. kääri rullalle ja sulje tikulla. Grillaa välillä käännellen noin 15 minuuttia. Mausta pinta suolalla pippurilla ja sitruunamehulla.

Hunajaporkkanat: Pilko porkkanat haluamaasi muotoon. Esikeitä suolalla maustetussa vedessä. grillaa kevyesti. Mausta tuoreilla yrteillä ja juoksevalla hunajalla.

Kotijuustosalaattia

Hämäläistä kotijuustoa kuutioina, uuden salon salaatteja ja yrttejä (tammenlehti, rucola, vihersalaatti, rucola) tuoreita mansikoita, paahdettuja auringokukan siemeniä. Kastike mansikoita, rypsiöljyä, sitruunanmehua, sokeria. Kiehauta mansikat, sokeri ja sitruunanmehu, soseuta, lisää öljy.